Na hlavný obsah

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska budú mať dlhodobú pauzu, vyhlásil Rodion Mirošnik

Dôvodom má byť Ukrajinská ofenzíva v Kurskej oblasti.

Mierové rokovania Ukrajiny a Ruska budú mať dlhodobú pauzu, vyhlásil Rodion Mirošnik
Obyvatelia bytového domu poškodeného po ostreľovaní ukrajinskou stranou v Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Útokmi ukrajinskej armády v Kurskej oblasti Kyjev spôsobil, že téma mierových rokovaní Ukrajiny s Ruskom bude mať dlhodobú pauzu. Podľa agentúry TASS citovanej agentúrou Reuters to v stredu (14. 8.) vyhlásil osobitný vyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí Rodion Mirošnik.

Mirošnik dodal, že Ruská federácia vedie „so spriatelenými štátmi“ konzultácie na tému ukrajinských útokov v Kurskej oblasti. Podľa statusov agentúry TASS na platforme Telegram Mirošnik okrem toho obvinil ukrajinskú armádu, že „cielene využíva drony pri útokoch na deti v ruských regiónoch“.

V tejto súvislosti doplnil, že v 11 oblastiach frontovej línie bolo od 1. januára do súčasnosti v dôsledku použitia ukrajinských bezpilotných systémov zranených 34 maloletých a deväť ďalších detí prišlo o život.

Ukrajina považuje Mirošnika – bývalého ukrajinského politika a novinára – za kolaboranta s Ruskom a uvalila naňho sankcie. Na svoj sankčný zoznam ho zaradila aj Európska únia.

V rokoch 2015-22 Mirošnik pôsobil ako zástupca proruskej samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na rokovaniach kontaktnej skupiny o mierovom urovnaní situácie na východnej Ukrajine. Pracoval aj ako poslanec zastupiteľstva Luhanskej oblasti za proruskú Stranu regiónov. Bol tiež hovorcom Viktora Janukovyča, keď bol predsedom tejto strany.

Od mája do októbra 2022 bol Mirošnik vyslancom LĽR v Ruskej federácii. Od 30. augusta 2023 je vyslancom ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie s osobitným poverením „pre otázky zločincov kyjevského režimu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet