Na hlavný obsah

Ministerka Šimkovičová kritizuje čerpanie peňazí z Fondu na podporu umenia. Ten sa voči tomu ohradil

Upozornila na čerpanie dotácií Nadáciou Milana Šimečku.

Ministerka Šimkovičová kritizuje čerpanie peňazí z Fondu na podporu umenia. Ten sa voči tomu ohradil
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) upozornila na čerpanie dotácií z Fondu na podporu umenia (FPU) Nadáciou Milana Šimečku. Poukázala na to, že nadácia si nechala schváliť dotácie aj na rok 2025 a 2026, čo podľa ministerky nie je štandardom. Fond na podporu umenia sa voči tomu ohradil.

Ministerka hovorila o zmluvách, ktoré uzatváral FPU s Nadáciou Milana Šimečku. Pri zverejnených materiáloch v centrálnom registri zmlúv tvrdila, že si nadácia chcela poistiť peniaze pred účinnosťou novely o Fonde na podporu umenia. Spomínala projekt Spoznaj svet, ktorý máme doma, ktorý má dostať financie tri roky po sebe v celkovej sume 135-tisíc eur.

„Je pozoruhodné, akým spôsobom si chceli ‚Šimečkovci‘ poistiť pred účinnosťou novely Zákona o Fonde na podporu umenia svoje finančné toky, svoju tzv. zlatú rybku. Poistili si svoju dotáciu až do roku 2026, čo je absolútne neštandardný krok,“ povedala ministerka kultúry na tlačovom vyhlásení.

„FPU poskytuje viacročnú podporu od svojho vzniku a ide o bežnú formu podpory. Nie je pravdou, že by poskytnutie na tri roky nebolo štandardom,“ ohradil sa FPU.

Situácii okolo Fondu na podporu umenia sa v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Zástupcovia FPU tiež reagovali, že spomínaný projekt Nadácie Milana Šimečku získal podporu vlani 22. decembra, čo sa píše aj v zmluve. Teda niekoľko mesiacov pred novelou zákona o fonde. Reagovala aj samotná Nadácia Milana Šimečku.

„Absolútne odmietame akékoľvek podozrenia z ovplyvňovania nezávislého procesu prideľovania dotácií. V spomínanej trojročnej zmluve, ktorá má vstúpiť v platnosť, sme komisiu presvedčili naším trojročným koncepčným plánom podujatia,“ uviedla riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

Ministerka kultúry zároveň po vyhlásení vymenovala nových členov Rady Fondu na podporu umenia. Sú nimi výtvarník Ondrej Zimka, hudobník Richard Rikkon, literárny vedec Július Lomenčík, filozof Ján Hrkút, pedagogička Adriána Tomičová. Za rezort kultúry je to Peter Grutka.

Michal Šimečka: Je to nezávislá nadácia

Nadácia Milana Šimečku nemá nič spoločné so slovenskou opozíciou ani predsedom Progresívneho Slovenska (PS). Uviedol to líder opozičného hnutia PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka.

Reagoval tak na koaličnú SNS, ktorá kritizovala finančné napojenie rodiny Šimečkovcov prostredníctvom jej spoločností na FPU. Informoval o tom Matúš Krčmárik z mediálneho oddelenia PS.

„Je to nezávislá nadácia, ktorá funguje na Slovensku viac ako 30 rokov. Za ten čas spravila možno už stovky skvelých projektov pre tisícky žiakov, učiteliek a zamestnancov samospráv na celom Slovensku,“ uviedol predseda PS. Ako doplnil, v Nadácii Milana Šimečku pracujú nezávislí ľudia, majú správnu radu a všetky jej výročné správy je možné nájsť na internete.

Podotkol, že Nadácia Milana Šimečku bola pomenovaná po jeho starom otcovi, filozofovi a disidentovi Milanovi Šimečkovi (1930 – 1990). Koaličná SNS vyzvala Šimečku, aby zariadil, že nadácia nesúca meno po jeho starom otcovi „sa nedotkne peňazí z FPU“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko