Na hlavný obsah

Ministerka Šimkovičová odvolala generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie. Je známe meno jej nástupcu

Rezort uviedol aj dôvod odvolania Alexandry Kusej.

Ministerka Šimkovičová odvolala generálnu riaditeľku Slovenskej národnej galérie. Je známe meno jej nástupcu
Bývalá riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) odvolala riaditeľku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú. Informoval o tom Denník N s tým, že z ministerstva jej doručili odvolací dekrét. Ministerstvo oznámilo, že vedením inštitúcie bol poverený Anton Bittner.

Rezort kultúry ako oficiálny dôvod odvolania Kusej uviedol „neakceptovateľný postup generálnej riaditeľky pri rekonštrukcii budovy SNG“. V stanovisku tvrdí, že pri rekonštrukcii malo dôjsť k viacerým manažérskym zlyhaniam.

„Generálna riaditeľka galérie Alexandra Kusá je blízkou rodinnou príslušníčkou konateľa a spoločníka pôvodného zhotoviteľa projektu na rekonštrukciu SNG. Táto skutočnosť bola známa už pred nástupom Alexandry Kusej na post generálnej riaditeľky SNG,“ uviedlo ministerstvo v písomnej reakcii.

Vôbec nemala byť vymenovaná

Súčasné vedenie rezortu kultúry podľa stanoviska zastáva názor, že pre spomenuté prepojenia nemala byť Alexandra Kusá na post riaditeľky galérie ani vymenovaná.

Zároveň vyjadrilo nesúhlas so spôsobom, akým šéfka galérie hospodárila s verejnými financiami a prezentáciou umenia na rôznych domácich aj zahraničných podujatiach galérie. Rezort sa domnieva, že generálna riaditeľka dlho ignorovala „celú škálu umelcov zo Slovenska“.

„Samotné využitie priestorov Slovenskej národnej galérie považuje rezort za nedostatočné a konštatuje aj zvláštnosť odborných rozhodnutí pri organizácii výstav. K spôsobu, akým sú využité zrekonštruované priestory SNG, sa už vyjadrilo aj viacero odborníkov,“ napísal rezort.

Riadením poverili Antona Bittnera

Ministerstvo kultúry prezradilo aj meno nástupcu Alexandry Kusej. Vedením SNG ministerka Šimkovičová poverila Antona Bittnera. Ide o krízového manažéra, ktorý má podľa rezortu 30-ročné skúsenosti s riadením a transformáciou organizácií.

„Expertíza Antona Bittnera v oblasti strategického manažmentu a optimalizácie procesov je predpokladom, že SNG bude schopná pružne reagovať na aktuálne výzvy a dynamicky sa rozvíjať. Jeho úlohou bude zabezpečiť finančnú stabilitu, optimalizovať interné procesy a vytvoriť priaznivé podmienky pre rozvoj kultúrnych a umeleckých aktivít,“ priblížil rezort.

Archívna snímka - Anton Bittner.
Archívna snímka – Anton Bittner.

Bittner uviedol, že jeho cieľom bude stabilizácie činnosti SNG a vytvorenie pevných základov pre jej ďalší rozvoj. Chce inštitúciu posunúť „na vyššiu úroveň“.

„Mojou ďalšou prioritou bude zlepšenie vnútorných procesov, zvýšenie efektivity a posilnenie pozície SNG ako významnej kultúrnej inštitúcie na Slovensku aj v medzinárodnom kontexte,“ povedal poverený riaditeľ.

Odvolaniu Alexandry Kusej z postu riaditeľky Slovenskej národnej galérie sme sa venovali aj v relácii Aktuálne :24

Nový riaditeľ národnej galérie sa chce podľa rezortu kultúry zamerať aj na digitalizáciu. Z galérie chce urobiť miesto „kde sa stretáva umenie, vzdelávanie, rešpektovanie našich slovenských tradícií a kultúrny dialóg“.

Hrozia ďalšie odvolávania?

S odvolávaniami ministerka Šimkovičová zrejme nekončí. V médiách sa skloňuje aj meno generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Branislava Panisa, zatiaľ však k odvolaniu podľa múzea neprišlo.

Obaja, Alexandra Kusá aj Branislav Panis, v utorok vyjadrili podporu odvolanému Matejovi Drličkovi. Tiež odzneli výzvy, aby šéfka rezortu prehodnotila svoje rozhodnutie. Kritika k odvolaniam prichádza nielen z opozície, ale aj zo strany kultúrnej obce.

Informácie priniesla redaktorka Slovenského rozhlasu Anna Lačoková v relácii Rádiožurnál. Vypočujte si ju vo forme podcastu:

Zamestnanci SNG stoja za Kusou

Zamestnanci a zamestnankyne SNG stoja za Alexandrou Kusou, uviedli to na webe galérie v reakcii na odvolanie riaditeľky inštitúcie.

Kolektív ocenil prácu, ktorú Kusá za 20 rokov pôsobenia v národnej galérii odviedla. Jej „výsledky zasahujú kultúrnu sféru nielen na celom Slovensku, ale sú nadmieru vnímané a oceňované aj v medzinárodnom kontexte“, konštatujú zamestnanci.

SNG v reakcii na odvolanie svojej dlhoročnej riaditeľky pozýva ľudí, aby prišli a zanechali inštitúcii odkaz na plote na jej nádvorí. „Čo sa vám tu páči najviac? Aký význam má pre vás SNG? Príďte vyjadriť svoj názor a spojte to s návštevou, oddnes do nedele môžete navštíviť SNG v Bratislave, Zvolenský zámok a Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej zadarmo,“ informuje SNG na sociálnej sieti.

SNG umožňuje od stredy 7. augusta až do nedele 11. augusta bezplatnú návštevu galérie v Bratislave, Zvolenského zámku aj Kaštieľa Strážky v Spišskej Belej. Kusá priblížila, že ide o reakciu na kritiku ministerstva kultúry o údajnom nehospodárnom zaobchádzaní s priestormi galérie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko