Na hlavný obsah

Ministerstvo kultúry rozhodlo o dočasnom vedení SND. Ujme sa ho Zuzana Ťapáková

Len nedávno skončila v RTVS.

Ministerstvo kultúry rozhodlo o dočasnom vedení SND. Ujme sa ho Zuzana Ťapáková
Zuzana Ťapáková. Foto: TASR/Martin Baumann

Dočasne poverenou riaditeľkou Slovenského národného divadla (SND) bude Zuzana Ťapáková. V utorok (27. 8.) ju do funkcie vymenovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS). Informovala o tom hovorkyňa rezortu kultúry Petra Bačinská.

Hovorkyňa pripomenula, že nová poverená generálna riaditeľka SND pôsobila na vedúcich postoch v súkromných médiách i bývalom Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS).

„Rozhovory so Zuzanou Ťapákovou ma presvedčili, že spolu vieme naplniť víziu o tom, ako má fungovať SND,“ skonštatovala Šimkovičová.

Motivácia dočasnej šéfky

Poverená riaditeľka vyhlásila, že post prijala, lebo jej záleží na tom, aby SND mohlo spustiť novú sezónu tak, ako bola naplánovaná a fungovať v normálnom režime.

„Verím, že sa mi to s divadelnými profesionálmi a manažmentom podarí a už v septembri sa diváci budú môcť tešiť na zaujímavé predstavenia,“ uviedla nová štatutárka. V poradí 105. divadelná sezóna sa v SND rozbehne už 3. septembra.

Predchádzajúceho generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku odvolala ministerka kultúry 6. augusta. Krok zdôvodnila závažnými pochybeniami z jeho strany i celkovou stratou dôvery.

Odvolanie z postu berie Drlička ako logické vyústenie neochoty vedenia rezortu kultúry o spoluprácu a dialóg. Rovnako ho vníma ako súčasť zámeru vedenia ministerstva likvidovať všetko funkčné v slovenskej kultúre.

Po Drličkovom odvolaní neskôr na svoje funkcie rezignovali aj ekonomický riaditeľ SND Matej Bošňák a šéf operného súboru SND Martin Leginus.

Vymenovaniu dočasnej riaditeľky SND sa v Správach redaktorka venovala aj redaktorka Monika Maťová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko