Na hlavný obsah

Mnohé mestá a obce si nevedia poradiť s túlavými psami, samosprávy si totiž neplnia svoje povinnosti

Zo zákona majú tento problém riešiť samosprávy.

Mnohé mestá a obce si nevedia poradiť s túlavými psami, samosprávy si totiž neplnia svoje povinnosti
Túlavé psy v Bojniciach. Foto: STVR

Mnohé mestá a obce nedokážu riešiť problém s túlavými psami. Hoci to samosprávam stanovuje zákon, viaceré si túto povinnosť neplnia. Nemajú priestory ani peniaze. Očakávajú preto pomoc od štátu.

Tri túlavé psy pobehovali v Bojniciach po parkoviskách aj na ceste. Všimla si ich pani Jana. Snažila sa kontaktovať políciu, ale neúspešne. Na pomoc nikto neprišiel.

„Som tu už hodinu, lebo tu behali autá, päťkrát som musela zastavovať premávku. Tie psíky sú podvýživené, možno niekomu ušli. Je to smutné,“ povedala Jana Polerecká.

Problému s túlavými psami sa v Správach venovala redaktorka Miriam Dobrotová:

Mesto nemá ani karanténnu stanicu

Zo zákona má odchyt túlavých psov zabezpečiť na svojom území samospráva. Podľa prednostu dvaja mestskí policajti síce absolvovali školenie na odchyt, no nemajú potrebné povolenia. Mesto nemá ani karanténnu stanicu.

„Mesto Bojnice v zmysle zákona pristúpilo k alternatíve a tou je uzavretie zmluvy o odchyte túlavých zvierat s osobou schválenou na odchyt túlavých zvierat. Do dnešného dňa sa však zmluvu nepodarilo uzatvoriť,“ uviedol prednosta Mestského úradu Bojnice Daniel Palacka.

O pomoc požiadali susednú Prievidzu, ktorá karanténnu stanicu má. „S mestom v Bojnice sme započali rokovania. Uvidíme, ako sa nám podarí dohodnúť na podmienkach potencionálneho využívania karanténnej stanice, všetko záleží na dohode,“ vysvetlila hovorkyňa Prievidze Zuzana Krajčiová.

„Regionálna veterinárna a potravinová správa Prievidza preverí, ako si mesto Bojnice plní povinnosť odchytu túlavých zvierat. V prípade neplnenia si povinností je orgán štátnej správy oprávnený uložiť sankciu v rozmedzí od 400 do 3 500 eur, priblížila hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Veronika Daničová.

Bojnice nie sú jediné

Bojnice však nie sú jedinou samosprávou, ktorá zákon nedodržiava. „Chápem najmä starostov a primátorov menších miest, ktoré nemajú políciu, že to nemajú kým vykonávať. Aj niečo stojí prevádzka karanténnej stanice. Otázka znie, či výška poplatkov za psa postačuje na to, aby sa karanténna stanica mohla prevádzkovať,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Odchyt a karanténa túlavých zvierat je podľa ZMOS-u len jednou z viac ako štyritisíc kompetencií samospráv. Tie sa finančne nekryjú a pri riešení problémov musia zvažovať, čo je väčšia priorita. Či otázka túlavých zvierat alebo napríklad chod materskej školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny