Na hlavný obsah

Množstvo ľudí má vyššiu kvalifikáciu, než na svoju prácu potrebuje. Odborník v tom nevidí problém

Zistil to prieskum Európskeho štatistického úradu.

Množstvo ľudí má vyššiu kvalifikáciu, než na svoju prácu potrebuje. Odborník v tom nevidí problém
Ilustračná snímka Foto: STVR

Takmer štvrtina zamestnancov má vyššiu kvalifikáciu, než na svoju prácu potrebuje. Zistil to prieskum Európskeho štatistického úradu. Najviac ich pracuje v priemysle, poľnohospodárstve a v službách.

Podľa zdrojov Eurostatu takmer 23 percent absolventov vysokých škôl má prácu, ktorá si nevyžaduje vysokú školu. Spomedzi susedov nás v prieskume predbehlo Rakúsko. Rebríčku kraľuje Španielsko a Grécko. Práve odtiaľ je aj Niovi, ktorá si našla prácu na Slovensku.

„V Grécku som vyštudovala bakalára v obore medzinárodné vzťahy. Na Slovensku robím pre veľké spoločnosti. To bolo výrazné zlepšenie oproti Grécku, kde som robila v reštauráciách, a nebola som schopná nájsť si prácu v mojom odbore. Aj na Slovensku som robila na pozíciách, ktoré nie sú nejak špecializované. Prejdete tréningom, a môžete začať pracovať,“ uviedla.

Kvalifikáciám slovenských zamestnancov na Slovensku sa v reportáži v Správach redaktor Boris Novotňák:

Takáto situácia je typická najmä pre odvetvia s veľkým množstvom zamestnancov, ako sú priemysel, obchod či administratíva.

„Tam je ten nedostatok pracovníkov najväčší. A tam ten zamestnávateľ je najotvorenejší voči tomu, aby prijal aj takého človeka, ktorý nemá možno vhodnú kvalifikáciu na to pracovné miesto aj vyššiu, než by bolo požadované,“ skonštatovala prezidentka Asociácie personálnych agentúr Zuzana Rumiz.

„V podstate dobiehame Európsku úniu v tomto. Ten priemer je veľmi podobný v mnohých západných krajinách. Je dobré mať vzdelanú spoločnosť. Nakoniec aj cieľom Európskej únie je mať viac ako 40 percent ľudí v populácii vzdelaných na vysokej škole. Takže nevidel by som to ako taký problém,“ uviedol analytik inštitútu pre stratégie a analýzy Dalibor Bobok.

Problém v priemysle

Absolventi vysokých škôl sa už menej hodia do nastavenia nášho priemyslu. „Tým že na Slovensku je ťažisko hospodárstva vo výrobe, tak väčšina týchto zamestnávateľov potrebuje stredoškolsky odborne vzdelaných ľudí,“ dodal predseda Výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry Robert Redhammer.

Problém podľa odborníka nie je len nesúlad toho čo trh žiada, ale aj to, že na Slovensku máme málo vývojových centier, ktoré by vedeli vysokoškolsky vzdelaných ľudí zamestnať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika