Na hlavný obsah

Moskva priznala, že ukrajinská armáda prenikla hlbšie do Kurskej oblasti

O bojoch informoval v sobotu aj prezident Zelenskyj.

Moskva priznala, že ukrajinská armáda prenikla hlbšie do Kurskej oblasti
Konvoj zničených nákladných vozidiel ruskej armády v Kurskej oblasti. Foto: TASR/AP

Rusko priznalo postup ukrajinských jednotiek hlboko do Kurskej oblasti. Ministerstvo obrany v Moskve v nedeľu (11. 8.) uviedlo, že ruské sily zastavili ukrajinský postup v troch obciach, ktoré sú od rusko-ukrajinskej hranice vzdialené vzdušnou čiarou asi 30 kilometrov.

„V priebehu dňa boli aktívnou činnosťou jednotiek skupiny vojsk Sever a záloh, ako aj údery armádneho letectva a delostrelectva v oblastiach osád Tolpino, Žuravli a Obščij Kolodez, zmarené pokusmi nepriateľských mobilných skupín s obrnenou technikou preniknúť do hĺbky ruského územia,“ uviedlo ministerstvo na Telegrame.

Jednotky ukrajinskej armády začali prekvapujúci vpád na ruské územie v Kurskej oblasti v utorok (6. 8.). Rusko vyhlásilo núdzovú situáciu federálneho charakteru a uviedlo, že do oblasti presúva posily.

Oficiálne miesta v Kyjeve rozsah postupu ukrajinských jednotiek nekomentujú. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom sobotňajšom (10. 8.) večernom videoposolstve prvýkrát pripustil, že ukrajinské sily v ruskej Kurskej oblasti bojujú.

Vyhlásil, že táto operácia je súčasťou snahy Kyjeva o obnovenie spravodlivosti po rozsiahlej invázii na Ukrajinu, ktorú Moskva začala vo februári 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet