Na hlavný obsah

Myšlienku obnoviť lety medzi Bratislavou a Košicami stopol Brusel. Rezort dopravy už hľadá iné spôsoby

Posledné lietadlo na trase Praha - Bratislava - Košice odletelo v roku 2019.

Myšlienku obnoviť lety medzi Bratislavou a Košicami stopol Brusel. Rezort dopravy už hľadá iné spôsoby
Vláda by chcela linku obnoviť aj so štátnou dotáciou. Foto: STVR

Leteckú linku medzi Bratislavou a Košicami zatiaľ neobnovia. Vládny zámer narazil na nesúhlas z Bruselu. Ministerstvo dopravy však už hľadá iný spôsob, ako zabezpečiť letecké spojenie. Dopravu medzi dvoma najväčšími mestami na Slovensku by to výrazne urýchlilo.

Vnútroštátna linka spájajúca hlavné mesto a metropolu východu nepremáva už niekoľko rokov. Posledné lietadlo na trase Praha – Bratislava – Košice odletelo v roku 2019.

Letom medzi Bratislavou a Košicami sa v Správach :24 venovala redaktorka Rebeka Filandová:

„Bola to prioritne obchodná linka, takže využívali ju najmä obchodní cestujúci alebo biznis klientela na trase Bratislava – Košice. Boli to v tom čase 40 až 70 miestne lietadlá, ktoré lietali zhruba trikrát týždenne,“ uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Demovičová.

Vláda by chcela linku obnoviť aj so štátnou dotáciou. „Aj napriek podrobnej argumentácii ministerstva dopravy nebola zo strany Európskej komisie akceptovaná možnosť podpory pravidelného leteckého spojenia medzi Bratislavou a Košicami,“ informovala Poláčiková.

„Keďže v prípade pravidelného leteckého spojenia medzi bratislavským a košickým letiskom nemôžeme využiť schému štátnej pomoci, rokujeme s Európskou komisiou o uložení záväzku služby vo verejnom záujme,“ dodala.

Z Košíc do Göteborgu

Ministerstvo dopravy chce, aby sa medzi našimi dvoma najväčšími mestami začalo lietať čo najskôr. „Samozrejme by to rozšírilo siete leteckých spojení, aj to vnútroštátne spojenie, čo by bolo nepochybne prínosom,“ podotkla Demovičová.

Zrejme skôr ako do Bratislavy sa z Košíc začne lietať do švédskeho Göteborgu. Ministerstvo dopravy zverejnilo výzvu a dopravcom ponúka preplatenie časti nákladov. Na tri roky má na to vyčlenených tri a pol milióna eur.

„Letecké spoločnosti môžu svoje žiadosti posielať od 23. 8. do 9. 9. 2024. Lietadlá by tak mohli východ so Švédskom spojiť už v októbri,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

„Môžu takéto linky byť zaujímavé pre dopravcov, ktoré bázujú do Košíc alebo tam lietajú pravidelne a bude to pridaný produkt už do existujúceho programu, ktoré lietadlo vyťažuje celkovo,“ zhodnotil generálny riaditeľ AirExplore Martin Štulajter.

Linka z Košíc do švédskeho Göteborgu môže byť pre cestujúcich zaujímavá aj pre výstavbu továrne na výrobu automobilov Volvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko