Na hlavný obsah

Koaličná rada bude riešiť konsolidačný balík aj post šéfa parlamentu, tvrdí Šutaj Eštok

Taraba verí, že SNS a Hlas-SD nájdu zhodu.

Koaličná rada bude riešiť konsolidačný balík aj post šéfa parlamentu, tvrdí Šutaj Eštok
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Lídri koalície majú počas stredajšej (28. 8.) koaličnej rady riešiť najmä otázku konsolidácie verejných financií. Uviedol to po rokovaní vlády šéf Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Verí tiež, že sa v stredu podarí vyriešiť otázku postu predsedu Národnej rady (NR) SR. Koaličná rada má tiež prebrať návrhy zákonov na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu.

„Hlavnou témou koaličnej rady bude konsolidácia. Primárne sa ideme baviť o konsolidácii,“ povedal novinárom Šutaj Eštok.

Počká si na ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD), aby povedal, aký tlak je vyvíjaný na šetrenie. Šutaj Eštok očakáva šetrenie v budúcom roku na úrovni dvoch miliárd eur. „Musíme nájsť v koalícii zhodu, aby to boli také opatrenia, ktoré prinesú aj nejaké výsledky,“ dodal.

Rozhodujúca úloha Hlasu a SNS

Šéf Hlasu-SD doplnil, že s koaličnými partnermi sa stretával aj počas leta a dúfa, že sa otázku predsedu parlamentu podarí v stredu vyriešiť. Podobne to vidí aj minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

„Myslím si, že predbežná dohoda je,“ povedal Taraba o otázke šéfa NR SR. Dohodnúť sa podľa neho musia predsedovia Smeru-SD, Hlasu-SD a SNS.

„Potrebujeme sa posunúť ďalej,“ skonštatoval. Nevie o prípadných výmenách v rezortoch. Premiér Robert Fico (Smer-SD) hovorí, že rozhodujúcu úlohu pri novom šéfovi parlamentu musia zohrať strany Hlas-SD a SNS.

Fico podľa svojich slov pomáha k dosiahnutiu dohody, pretože tento post je potrebné zastabilizovať. Podľa koaličnej dohody patrí post predsedu NR SR Hlasu-SD, ktorý na túto funkciu nominoval svojho podpredsedu Richarda Rašiho.

Na post si nárokuje aj SNS, pretože podľa šéfa strany Andreja Danka by bolo ideálne, keby tri vládne strany obsadili pozície troch najvyšších ústavných činiteľov. Odvoláva sa na to, že prezidentom sa stal zakladateľ Hlasu-SD Peter Pellegrini. Danko podľa Rašiho spochybňuje základný akt koaličnej zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko