Na hlavný obsah

Na Slovensku je už len jeden. Posledný pestovateľ chmeľu sa teší z nadpriemernej úrody

Má však problém zohnať pracovnú silu.

Na Slovensku je už len jeden. Posledný pestovateľ chmeľu sa teší z nadpriemernej úrody
Révy chmeľu. Foto: STVR

Na poliach v Nemšovej vrcholí zber chmeľu. Po dvoch rokoch, keď pestovanie skončilo so stratou, hodnotia aktuálnu úrodu ako nadpriemernú. Posledný pestovateľ chmeľu na Slovensku má problém zohnať pracovnú silu.

„Révy chmeľu sú aktuálne v najlepšej kondícii. „Máme väčšie množstvo šišiek rozmerovo homogenizovaných, veľkostne stabilných. Úroda by mohla byť mierne nadpriemerná,“ uviedol predseda predstavenstva PD Vlára Nemšová Branislav Židek.

Zber chmeľu je symbióza ľudskej práce a techniky. Strhnuté révy putujú do modernej česacej linky. Šišky sa po vysušení a vylisovaní pripravia na expedíciu.

Pestovaniu chmeľu sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Na chmeľnici v Nemšovej majú problém nájsť pracovnú silu. Posilu našli až na východnom Slovensku. Z miestnych je sezónnej brigáde verná pani Mária. Zaspomínala si na študentské chmeľové brigády.

Pestovateľ v Nemšovej je posledný chmeliar u nás, obhospodaruje 37 hektárov. Pritom pred 30 rokmi bolo u nás 34 pestovateľov s výmerou chmeľníc 1 300 hektárov. Od nášho poklesu ba priam pádu na niekoľko hektárov sa Čechom podarilo naopak zdvojnásobiť výmeru.

„Záujem v pestovaní chmeľu by aj bol. S jeho pestovaním sú však spojené vysoké vstupné náklady na zriadenie, strojové vybavenie, následne aj na pracovnú silu,“ ozrejmil Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Ministerstvo pôdohospodárstva uviedlo, že mu na budúcnosti slovenského chmeľu záleží. Pestovatelia môžu žiadať podporu vo forme priamej platby vo výške 800 eur na hektár. Chmeľ zaradili aj medzi podporené plodiny v rámci schémy štátnej pomoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny