Na hlavný obsah

O nové stavby nie je záujem, je za tým nárast cien. Môže to ohroziť dostupnosť bývania

Slovensko prichádza o veľkých stavebných investorov.

O nové stavby nie je záujem, je za tým nárast cien. Môže to ohroziť dostupnosť bývania
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Ceny stavebných prác na Slovensku stúpajú, hovoria to dáta zo štatistického úradu. Klesá tak aj dopyt po stavbách. Pre Slovensko to môže znamenať veľký problém.

Ceny stavebných prác rástli už v roku 2023. Medziročne o 11 a pol percenta. V júni tohto roku prichádza opäť nárast, a to takmer o šesť percent.

„Stúpajú mzdy v celej ekonomike a aj ďalšie náklady na výstavbu, zabezpečenie odpadov a likvidáciu a podobne,“ uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Cenám stavebných prác sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Ľudia či firmy stavať nechcú. Môže to mať negatívny vplyv na dostupnosť nového bývania. „Domácnosti sa borili s nižšími príjmami alebo s nižšími príjmami v porovnaní k inflácii, to znamená, že ich reálne mzdy klesali a boli v diskomfortnej situácii. Zároveň bolo predražené úverovanie,“ priblížil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

„Za sedem rokov sa zvýšili ceny na Slovensku o 42,6 percenta. Otázne je, či sa ľudom zvýšili platy o 42,6 percenta,“ podotkol ekonóm Obchodnej fakulty EUBA Ľuboš Pavelka.

Nízky dopyt v stavebníctve môže mať vážny dopad na celú krajinu. Prichádzame totiž o veľkých stavebných investorov. „Vzhľadom na to, že v okolitých štátoch sa stavia, tak mnohé stavebné firmy presunuli svoje kapacity do zahraničia a na Slovensku prestali alebo znížili svoje kapacity,“ informoval Kováčik.

Naopak, ceny stavebných materiálov klesli. Medziročne o viac ako jedno percento. „V porovnaní s predpandemickou úrovňou ostávajú stále zvýšené. Tu možno očakávať v budúcich mesiacoch stagnáciu,“ zhodnotil Kočiš.

Zvýšenie dopytu po stavebných prácach by mohol podporiť aj štát, napríklad znížením dane z pridanej hodnoty.

„Pred niekoľkými rokmi v snahe zabrániť špekulatívnym bankrotom stavebných spoločností zaviedlo povinné účtovanie dane z pridanej hodnoty aj na zálohové faktúry. Čo je absurdum, že vlastne aká pridaná hodnota vznikla, keď je vystavená faktúra na model bytového domu, ktorý je na obrázku?“ skonštatoval Pavelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika