Na hlavný obsah

Smrdí ako mŕtvola, no prilákal stovky záujemcov: Na Slovensku prvýkrát rozkvitol vzácny kvet, ide o ohrozený druh

Kvitne raz za šesť až desať rokov.

Smrdí ako mŕtvola, no prilákal stovky záujemcov: Na Slovensku prvýkrát rozkvitol vzácny kvet, ide o ohrozený druh
V bratislavskej botanickej záhrade rozkvitol vzácny kvet, tzv. zmijovec. Foto: TASR/Dano Veselský

Na Slovensku prvýkrát rozkvitol Amorphophallus titanum, známy aj ako zmijovec titánsky. Táto rastlina pochádza z ostrova Sumatra a kvitne iba raz za šesť až desať rokov. Opice na ostrove sa v čase jej kvitnutia sťahujú pre jej silný, mŕtvolný zápach do bezpečia.

V Bratislave, práve naopak, pritiahla stovky záujemcov. Vo svetových botanických záhradách existuje len niekoľko desiatok jej exemplárov. Botanici očakávali, že bude kvitnúť iba zopár hodín. Predčila však ich očakávania.

Na Slovensku rozkvitol prvýkrát tzv. mŕtvolný kvet. Detaily zisťovala v reportáži v Správach redaktorka Natália Dvoranová:

Jeho zápach pripomína mŕtvolu človeka či hnijúce ryby. V niektorých prípadoch ho cítiť aj na 800 metrov. Ľudia ho volajú aj mŕtvolný kvet.

„Tie naozajstné kvety sú vo vnútri v tom tulci. Tam sú stovky drobných kvietkov, ktoré nevidíme, kolega sa tam snažil nahliadnuť, no ani jemu sa to nepodarilo,“ uviedol vedúci Botanickej záhrady Ján Čapka.

„Bol som na rebríku pred chvíľou a pripomína mi nevyčistený pavilón šeliem v zoologickej. Láka opeľovače, čo sú muchy, ktoré chodia na mŕtvoly, aby došlo k opeleniu a vznikla tak ďalšia generácia,“ vysvetlil botanik, ktorý rastlinu vypestoval Norbert Zlámal.

Ohrozený zmijovec

Tropické časti Ázie, kde tento kvet rastie, sú odlesňované, aby sa uvoľnilo miesto pre palmové plantáže. Preto sa zmijovec stal zraniteľným druhom. V utorok (7. 8.) podvečer na Slovensku rozkvitol prvýkrát. Rady návštevníkov siahali až po vstupnú bránu botanickej záhrady.

„Oproti tým záberom, ktoré som videl, ma prekvapilo, že je ešte väčšia než som čakal. Nie je to až tak intenzívne cítiť, ale ja som počula pána Norberta, keď hovoril o tom, že ten smrad ide až nad rastlinu,“ uviedla návštevníčka botanickej záhrady.

Amorphophallus rástol šesť rokov. Jeho hľuza váži podľa botanikov približne 60 kíl. „Otec rastliny pochádza z Kalifornie, pokiaľ viem, a bol to iný amorphophallus titanum. Mamička je z Liberca. Získali sme tie semená pomocou intex seminum. Ide o bezplatnú výmenu semien medzi botanickými záhradami,“ priblížil Zlámal.

„Ide naozaj o veľký skvost, keďže ide o 2,6 metra. Tie najväčšie podľa informácii majú tri metre, takže som obzvlášť rád, že sa to podarilo práve na Slovensku,“ vyhlásil štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Žembera.

Botanik, ktorý sa o rastlinu stará, odhadoval, že odkvitne v stredu (8. 8.) ráno. Doteraz je však rozkvitnutá. Teraz tvrdí, že ho žiaden scenár neprekvapí. S najväčšou pravdepodobnosťou Zmijovec obrovský odkvitne v noci zo stredy na štvrtok (9. 8.).

Aj keď ich v botanickej záhrade v Bratislave zasadili viacero, na ďalšiu si ľudia počkajú minimálne tri roky. Podľa botanikov aj dlhšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny