Na hlavný obsah

Na trenčianskej kardiológii slúži iba jeden lekár, tvrdí KDH. Ministerka aj vedenie nemocnice to odmietajú

Poslanec KDH Stachura sa prišiel na situáciu pozrieť osobne.

Na trenčianskej kardiológii slúži iba jeden lekár, tvrdí KDH. Ministerka aj vedenie nemocnice to odmietajú
Fakultná nemocnica Trenčín. Foto: STVR

Na kardiologickom oddelení v trenčianskej nemocnici slúži už niekoľko dní iba jeden lekár. Po jeho stredajšej (14. 8.) návšteve to potvrdil poslanec KDH Peter Stachura. Hnutie bude hľadať podporu na odvolanie ministerky zdravotníctva. Zuzana Dolinková (Hlas-SD) aj vedenie nemocnice tvrdenia o kolapse oddelenia odmietajú.

Peter Stachura sa prišiel na trenčiansku kardiológiu pozrieť osobne. Tvrdí, že primár v nemocnici nebol a na oddelení slúži jeden lekár, ktorý prišiel zo Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH). Podľa opozičného poslanca pracuje nepretržite už niekoľko dní.

„Pán riaditeľ mi potvrdil, že tento pán doktor pracuje na dohodu. Od pondelkového rána a zabezpečuje tak kardiologické intervencie do 13.00 h a rovnako zabezpečuje aj potom chod jednotky intenzívnej starostlivosti pre Fakultnú nemocnicu (FN) Trenčín a všetky konziliárne vyšetrenia, čo sa týka kardiológie pre túto nemocnicu,“ povedal Stachura.

Situácii na kardiologickom oddelení v trenčianskej nemocnici sa v Správach venovali redaktori Dominika Kusá a Veronika Čokinová:

Porušenie zákonníka práce

Nemocnica tým podľa kresťanských demokratov porušuje zákonník práce, preto sa obrátili na inšpektorát práce. Vedenie tvrdí, že rozvrh pracovných zmien robí v súlade so Zákonníkom práce.

„Podľa Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný rozvrhnúť pracovný čas tak, aby zamestnanec mal medzi koncom jednej a začiatkom druhej zmeny minimálny odpočinok v trvaní dvanásť po sebe nasledujúcich hodín v priebehu 24 hodín. Denný odpočinok sa môže skrátiť maximálne na osem hodín. Toto je však len minimálna zákonná norma,“ vysvetlil predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

To, že na oddelení slúži iba jeden lekár, nemocnica odmieta. „Uvedené tvrdenie pána poslanca sa nezakladá na pravde. V práci na kardiologickom oddelení bol okrem uvedeného lekára aj jeho kolega a lekári kardiológovia z interného oddelenia FN Trenčín,“ uviedla hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Koncom tohto mesiaca uplynú viacerým lekárom z kardiológie výpovedné lehoty. Skončiť sa rozhodli po tom, ako riaditeľ nemocnice Michal Plesník koncom júna odvolal primára Petra Blaška. Poslanec KDH kritizuje ministerku za to, že namiesto riešenia situácie iba zatĺka.

„To je ohrozovanie pacientov. Urobila by naozaj lepšie, keby v tejto situácii priznala pravdu a povedala, že toto nie je normálny stav a musí sa kardiologické oddelenie na niekoľko týždňov alebo mesiacov zatvoriť,“ dodal Stachura.

Ministerka kritizuje Stachurovu návštevu

Zuzana Dolinková naopak kritizuje neohlásenú návštevu opozičného poslanca v nemocnici. Peter Stachura podľa nej pokračuje v šírení strachu a neistoty.

„Vyzývam preto pána Stachuru, neberte si za rukojemníkov ľudí ohrozených na zdraví a začnite robiť serióznu opozičnú politiku v parlamente. Vaše zlyhanie počas pandémie neospravedlníte lžami a klamstvami o trenčianskej nemocnici,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Ministerka podľa KDH rezort nezvláda a mala by zvážiť podanie demisie. Hnutie bude medzi opozičnými stranami hľadať podporu jej na odvolanie. Okrem situácie na kardiológii môže podľa hnutia aj za nestabilitu v rezorte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko