Na hlavný obsah

Najväčšie dielo vojenskej infraštruktúry v histórii Litvy: Vzniká mestečko pre nemeckých vojakov

Bývať tam bude 10-tisíc ľudí.

Najväčšie dielo vojenskej infraštruktúry v histórii Litvy: Vzniká mestečko pre nemeckých vojakov
Archívna snímka samohybných húfnic Bundeswehru. Foto: TASR/DPA

V litovskom vojenskom výcvikovom priestore Rudninkai položili základný kameň pre výstavbu najväčšieho diela vojenskej infraštruktúry v histórii Litvy. Ide o mestečko pre asi 10-tisíc ľudí.

Polovicu jeho obyvateľov bude tvoriť avizovaných päťtisíc príslušníkov nemeckého Bundeswehru, zvyšok civilní zamestnanci a rodinní príslušníci vojakov.

Rudninkai neďaleko Vilnusu už má nový vojenský výcvikový priestor pre tankové prápory. Práve nemecká brigáda Bundeswehru tam bude mať ťažko-bojovú techniku, vrátane tankov. Samotná Litva ich totiž vo vlastnom arzenáli ani nemá.

Vznikajúcemu mestečku pre nemeckých vojakov v Litve sa v relácii Rádiožurnál venoval spravodajca STVR v Berlíne Tibor Macák:

Najvzdialenejší okraj tohto priestoru je len asi 11 km od bieloruskej hranice. Práve na základni Rudninkai bude dislokovaných 80 percent nemeckej brigády. Zvyšných 20 percent umiestnia v Rukle neďaleko mesta Kaunas.

„Náš záväzok trvalo vyslať brigádu do Litvy je historickým rozhodnutím pre Litvu aj pre Nemecko. Je to jedno z najdôležitejších úsilí, ktoré nemecké ozbrojené sily v súčasnosti podnikajú,“ zdôraznil štátny tajomník nemeckého ministerstva obrany Nils Hilmer počas ceremónie v Litve.

„Uvádza do života epochálnu zmenu, o ktorej hovoril kancelár po začiatku ruskej agresie a je aj súčasťou novej éry posilňovania východného krídla NATO. V minulosti Nemecko z Aliancie a jej záruk veľa profitovalo. Vieme, akú hodnotu má spoľahlivá podpora a solidarita,“ dodal Hilmer.

„Vytvárame významnú architektúru metódy vojenského odstrašenia. Toto historické rozhodnutie Nemecka rozmiestniť v Litve brigádu je toho najlepším dôkazom. Nie každá krajina východného krídla sa môže pochváliť takýmto silným partnerstvom. Sme naň hrdí a urobíme všetko pre to, aby bolo ešte silnejšie,“ vyhlásil litovský minister obrany Laurynas Kasčiūnas.

Prvé velenie Bundeswehru pre nasadenie brigády začalo pôsobiť v Litve začiatkom apríla, do konca tohto roka sa rozrastie na väčší tím. Nemecký minister obrany Boris Pistorius avizoval, že brigáda dosiahne plný stupeň nasadenia najneskôr v roku 2027.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál