Na hlavný obsah

Náklady na prváka oproti minulému roku stúpli. Na čo všetko treba myslieť?

Priemerné náklady na výbavu pre prváka sú takmer 260 eur mesačne.

Náklady na prváka oproti minulému roku stúpli. Na čo všetko treba myslieť?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Náklady na prváka stúpajú. Nákup pomôcok sa oproti minulému roku zvýšil o 26 eur. Rodičom môže pomôcť špeciálny príspevok pre prvákov od štátu. Na nástup dieťaťa do prvého ročníka by sa mali rodičia pripraviť vopred, odporúča odborníčka na financie Ivana Mikitová.

Priemerné náklady na výbavu pre prváka sú takmer 260 eur mesačne, čo je nárast oproti minulému roku približne o desať percent, informovala Mikitová. „Zahŕňame tam náklady spojené s nákupom školskej tašky, zošitov, pomôcok a prípravy na športové aktivity,“ dodala.

Pozrite si celý rozhovor s odborníčkou na financie Ivanou Mikitovou, ktorá v Ranných správach hovorila o aktuálnych výdavkoch na dieťa v prvom ročníku:

Podľa odborníčky na financie je jednou z najväčších položiek školská taška, no počítať musia rodičia aj s inými výdavkami. „Určite jednou z veľkých položiek je zariadenie detskej izby, ktorá prechádza na školskú izbu. Či už je to stôl, stolička, možno nejaká lampa, sú to presne výdavky, s ktorými treba rátať, možno ideálne aj predbežne v rozpočte,“ pripomenula Mikitová.

Zvýšené náklady odporúča zvládať plánovaním, rodina by sa nemala zameriavať len na mesačné náklady. „Taktiež by si mohli nastaviť svoj ročný rozpočet, kde vieme práve takéto jednorazové udalosti, ako je príchod do prvého ročníka, započítať aj v rámci rozpočtu,“ dodala.

Mesačne to vychádza na približne 30 eur, ktoré si rodičia môžu odkladať ešte pred nástupom dieťaťa do prvého ročníka.

Príspevok na dieťa príde automaticky v októbri spoločne s príspevkom na dieťa. Nie je potrebné o to žiadať a nie sú potrebné ani doplňujúce požiadavky. Ak má rodič dvoch prvákov, prídu mu dva príspevky.

Náklady podľa odborníčky rastú aj u starších školopovinných detí. „V takom prípade by som poradila rodičom zamyslieť sa nad zdieľaním alebo výmenou akýchkoľvek potrieb, možno aj z druhej ruky,“ odporúča Mikitová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko