Na hlavný obsah

Namiesto NAKA tri nové útvary: Policajný prezident predstavil zmeny v polícii

Začnú platiť od septembra.

Namiesto NAKA tri nové útvary: Policajný prezident predstavil zmeny v polícii
Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák. Foto: SITA

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ku koncu augusta zanikne a vzniknú tri nové útvary. Ide o Úrad boja proti organizovanej kriminalite, Národnú protidrogovú jednotku a Protiteroristickú centrálu. Oficiálne to oznámil policajný prezident Ľubomír Solák na tlačovej konferencii. Zmeny v polícii začnú platiť od nedele (1. 9.).

Špecializované útvary Policajného zboru (PZ) by už nemali vyšetrovať bežné trestné činy či priestupky a celý proces by sa mal podľa policajného prezidenta zefektívniť. Ako povedal Solák, pri reorganizácii PZ sa inšpirovali v zahraničí, najmä v Českej republike.

„Národná centrála organizovaného zločinu v Českej republike mala za rok 2020 285 prípadov, za rok 2021 282 a za rok 2022 267 prípadov. NAKA len za rok 2023 mala 2 434 vecí. To číslo je dosť vysoké a hovorí skôr o tom, či sa nám z NAKA nestalo také obvodné oddelenie PZ,“ zdôvodňoval reorganizáciu polície.

Pri príprave reformy komunikovalo Slovensko aj s predstaviteľmi Európskej únie. Útvary, ktoré sa zaoberali trestnou činnosťou v pôsobnosti európskej prokuratúry, sa meniť nebudú. Ministerstvo vnútra uviedlo, že zmeny nezasiahnu ani enviropolíciu.

Téme sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

Presun asi stovky príslušníkov

V rámci zmien Policajný zbor presunie asi sto príslušníkov. Solák tvrdí, že sa pri presune zohľadňovalo miesto, kde policajt doteraz pôsobil.

„Takže keď je Bratislavčan, zostáva slúžiť v Bratislave. Nebude na prezídiu, bude na okrese alebo na kraji,“ vysvetlil šéf polície.

O tom, ako bude vyšetrovanie závažnej kriminality vyzerať po reorganizácii polície, informoval policajný prezident pred časom aj v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

Pozrite si záznam tlačovej konferencie policajného prezidenta:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko