Na hlavný obsah

Napätie stúpa: Američania pošlú na Blízky východ ďalšie stíhačky a lode, dôvodom sú hrozby Iránu a jeho spojencov

Napätie na Blízkom východe sa tento týždeň vyhrotilo.

Napätie stúpa: Američania pošlú na Blízky východ ďalšie stíhačky a lode, dôvodom sú hrozby Iránu a jeho spojencov
Ilustračná snímka stíhačky F-16. Foto: TASR/AP Photo/Ahn Young-joon

Americká armáda vyšle na Blízky východ ďalšie stíhačky a vojnové lode a ponechá v regióne lietadlovú loď. Spojené štáty sa snažia posilniť vojenskú prítomnosť v regióne kvôli hrozbám Iránu a jeho spojencov, Hamasu a Hizballáhu. Oznámil to podľa agentúry Reuters Pentagon.

Napätie na Blízkom východe sa tento týždeň vyhrotilo po tom, ako výbuch v Teheráne v stredu (31. 7.) zabil vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismáíla Haníju. Hamas útok prisúdil Izraelu, ktorý ho nepotvrdil, ale ani nepoprel.

Pomsta na všetkých frontoch

Irán sľúbil židovskému štátu za atentát vykonaný na svojej pôde tvrdú odplatu. O pomste na všetkých frontoch hovorí aj ďalší spojenec Hamasu, libanonské šiitské hnutie Hizballáh, ktorého najvyšší vojenský veliteľ Fuád Šukr zomrel v utorok večer pri izraelskom vzdušnom údere na predmestí Bejrútu.

Americký minister obrany Lloyd Austin podľa vyhlásenia schválil vyslanie ďalších krížnikov a torpédoborcov námorníctva vybavených systémami umožňujúcimi obranu proti balistickým strelám. Plavidlá majú byť vyslané na Blízky východ a do Európy.

Na Blízky východ vyšlú aj ďalšiu letku stíhačiek. Cieľom je zlepšiť ochranu amerických síl, zvýšiť podporu obrany Izraela a zabezpečiť, aby Spojené štáty boli pripravené reagovať na rôzne nepredvídateľné udalosti, dodal Pentagon vo vyhlásení.

Otázne rozhovory o prímery

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok telefonicky rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom o novom nasadení amerických obranných vojenských síl na pomoc Izraelu proti hrozbám, ako sú rakety a drony, uviedol Biely dom.

Americká armáda zintenzívnila nasadenie už pred 13. aprílom, keď Irán začal útok na izraelské územie pomocou dronov a riadených striel. V tom čase Izrael pomocou Spojených štátov a ďalších spojencov vyradil takmer všetky zo zhruba 300 bezpilotných lietadiel a striel.

Úrad izraelského premiéra v piatok uviedol, že Netanjahu povolil izraelským vyjednávačom odísť v sobotu večer do Káhiry rokovať o dohode o prímerí v Pásme Gazy a výmene rukojemníkov, ktorých tam drží už skoro desať mesiacov palestínske teroristické hnutie Hamas. Nie je ale jasné, či a kedy sa ďalšie kolo rozhovorov o prímerí uskutoční kvôli zabitiu Haníja.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet