Na hlavný obsah

Boj s lesným požiarom v Nízkych Tatrách: Hasiči čelia náročnému terénu, les mohli zapáliť blesky

Príčinou požiaru môže byť vplyv prírody.

Boj s lesným požiarom v Nízkych Tatrách: Hasiči čelia náročnému terénu, les mohli zapáliť blesky
Vrtuľník zasahuje pri požiari na Horehroní. Foto: STVR

Druhý deň bojujú hasiči s lesným požiarom, ktorý vypukol v Národnom parku Nízke Tatry pri obci Pohorelá. V mimoriadne ťažko dostupnom teréne hasia na zemi aj zo vzduchu – pomáhajú tri vrtuľníky. Hasičský a záchranný zbor v sobotu večer oznámil, že požiar sa už nešíri.

Hasiči museli vytvoriť systém tak, aby autami dopravili vodu z potoka blízko dediny až na hrebeň. Do hasenia sa zapojili tri vrtuľníky ministerstva vnútra a obrany. Tie naberali vodu aj z blízkej vodnej nádrže. Hasenie komplikovalo riziko padania stromov a skál.

„Je to skalný terén, porastený, po tom, ako prejde pozemný a podzemný požiar, vyhorí tá hrabanka, uvoľňujú sa kamene,“ povedal riaditeľ KR HaZZ Banská Bystrica Dušan Hancko.

„Horí nám tam aj mladý aj starý dospelý les, ktorý sa nachádza v treťom stupni ochrany NP Nízke Tatry,“ uviedol vedúci lesného obvodu Orlová Horehronie Róbert Voletz.

V teréne je od rána 60 hasičov, 22 kusov techniky a na požiarisko vylievajú vodu tri vrtuľníky.

Požiaru v Nízkych Tatrách pri obci Pohorelá sa v Správach venovala Ivana Ratkovská:

„Nie je to malé územie, je to na výšku 180 metrov a na šírku nejakých 280 metrov. Problémy nám robia suché stojaté stromy, ktoré v podstate fungujú ako fakľa. Uvoľňuje to veľké množstvo energie a zapaľuje okolie,“ ozrejmil Hancko.

„Veľké šťastie je, že v noci bolo bezvetrie a požiar sa príliš nerozšíril,“ povedal Voletz.

Príčinou môže byť vplyv prírody

O príčine požiaru je predčasné špekulovať, ale podľa náznakov mohlo ísť o vplyv prírody. V piatok sa totiž touto lokalitou prehnali búrky a hasiči dostali hlásenie o troch požiaroch na rozličných miestach. Vraj išlo o spoločného menovateľa.

„Sú to stále len dohady, ale malo by to byť podľa miestnych pozorovateľov, že tam odreli blesky a vtedy sa to začalo,“ prezradil Voletz.

„Vo všetkých troch prípadoch sa jednalo vizuálne o potvrdenie úderu blesku do lesného porastu s následným požiarom,“ dodal Hancko.

„Tobôž v týchto suchách, kde nám to ničí to, čo sme tu roky pestovali,“ uzavrel Voletz.

Práce na hasení budú pokračovať aj zajtra. Lesníci budú monitorovať požiarisko ešte niekoľko nasledujúcich dní a budú kontrolovať ložiská, aby sa nerozhoreli. Tie v noci odhalila termovízia. Pomohol by však najmä výdatný dážď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny