Na hlavný obsah

NATO bude aj naďalej pomáhať Ukrajine, prisľúbil končiaci šéf Aliancie Jens Stoltenberg

Zdôraznil potrebu ďalšej vojenskej pomoci.

NATO bude aj naďalej pomáhať Ukrajine, prisľúbil končiaci šéf Aliancie Jens Stoltenberg
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na stredajšom (28. 8.) zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli spojenci odsúdili nedávne masívne ruské útoky na ciele na Ukrajine a potvrdili svoj záväzok ďalej posilňovať obranu tejto bojujúcej krajiny.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil úspechy ukrajinskej obrany pri ochrane životov, ale zdôraznil potrebu ďalšej vojenskej pomoci, uviedla Aliancia po zasadnutí.

„Ukrajina naďalej každý deň zastavuje ruské rakety, čím zachraňuje nespočetné množstvo životov. Schopnosť Ukrajiny brániť sa však vyžaduje zvýšené dodávky a väčšiu podporu. Vzhľadom na najnovší ruský útok spojenci dnes potvrdili, že zvyšujú svoju vojenskú pomoc Ukrajine. Musíme naďalej poskytovať Ukrajine vybavenie a muníciu, ktoré potrebuje na svoju obranu,“ povedal Stoltenberg.

Vo funkcii generálneho tajomníka Stoltenberg končí a od októbra ho nahradí Mark Rutte z Holandska.

Rada zasadala na žiadosť Kyjeva, pričom členské štáty NATO zastupovali ich veľvyslanci. Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov sa zúčastnil prostredníctvom videolinky a informoval partnerov o situácii na bojisku.

Podľa diplomatov, ktorých oslovila agentúra DPA, Umerov hovoril o ruských leteckých útokoch, situácii na bojisku v Donbase a cieľoch ukrajinskej operácie v ruskom Kursku. Poďakoval tiež spojencom za nedávno prisľúbenú pomoc a poskytnutie stíhačiek F-16, z ktorých prvé sú už v prevádzke.

Radu NATO-Ukrajina zriadili minulý rok s cieľom zlepšiť komunikáciu a koordináciu medzi Alianciou a Kyjevom v súvislosti s vojnou vyvolanou Ruskom. Na zasadnutiach rady sa zvyčajne zúčastňujú veľvyslanci členských krajín NATO a ukrajinskí predstavitelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet