Na hlavný obsah

Návrh novely stavebného zákona čelí kritike. Odborníci spísali hromadnú pripomienku

Problémom nového zákona je aj ochrana životného prostredia.

Návrh novely stavebného zákona čelí kritike. Odborníci spísali hromadnú pripomienku
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Návrh nového stavebného zákona sa nevyhol kritike. Hromadnú pripomienku spísalo občianske združenie Via Iuris spolu s ďalšími jedenástimi odbornými organizáciami.

Po novom verejnosť nebude môcť pripomienkovať napríklad výstavbu parkov, alebo verejných priestorov. Nová legislatíva tiež podľa nich nerieši dopady stavieb na životné prostredie. Ministerstvo dopravy ubezpečuje, že všetky podnety posúdi.

Aj keď podľa odborníkov nový stavebný zákon odstraňuje viaceré nedostatky starej úpravy, ochrana životného prostredia a účasť verejnosti v konaní stále ťahajú za kratší koniec. Napríklad stavebné úrady nebudú musieť prihliadať na pripomienky obyvateľov, ktoré sa budú týkať verejného záujmu.

Novému stavebnému zákonu sa v Správach venovali redaktori Alžbeta Sujová a Boris Novotňák:

„Čelíme klimatickej kríze, tak moderná stavebná legislatíva by naozaj mala podporiť aktívnu účasť verejnosti, aby mohla hájiť svoje právo na životné prostredie. Je tam priestor na to, aby úrad zamietol takéto pripomienky. Pokiaľ sa to napríklad netýka toho, že ste napríklad sused a dotýka sa to vašej nehnuteľnosti,“ uviedla právnička Via Iuris Ivana Figuli.

Dokonca sa môže stať, že o výstavbe na verejnom priestore sa obyvatelia ani včas nedozvedia. „My vlastne nevieme z toho, ako je napísaný predpis, že ako budú zverejňované informácie o konaniach, ako budú doručované, ako sa ľudia k tým informáciám dostanú,“ upozornila Figuli.

Zástupca miest a obcí tvrdí, že samosprávy v týchto veciach komunikujú s občanmi niekedy aj nad rámec toho, čo musia.

„Všetci ako starostovia sa snažíme budovať otvorenú samosprávu, transparentnú samosprávu, komunikatívnu samosprávu. To znamená, že nemyslíme si, že by malo dôjsť k poškodeniu práv občanov,“ reagoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Zmenu vnímajú pozitívne obce, negatívne ekológovia

Nový zákon kritizuje aj Zväz stavebných podnikateľov. Tvrdí, že neprinesie potrebné zmeny, ktoré požadujú. Nepáči sa im ani to, že miestne stavebné úrady majú aj naďalej kompetencie na povoľovanie stavieb.

„Slovensko bojuje s nekompetentnosťou stavebných úradov, personálnou nedostatočnosťou a nevybavenosťou stavebných úradov, aj nízkou kvalifikáciou a v neposlednom rade aj určitým konfliktom záujmov,“ skonštatoval prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik.

Mestá a obce však túto zmenu vnímajú, naopak, pozitívne, pretože sa spoliehajú aj naďalej na územný plán. Problémy v novom návrhu zákona vidia ekológovia. Podľa nich nebude brať do úvahy dopady stavieb na životné prostredie.

„V pripomienkach navrhujeme, aby bolo jednoznačnejšie stanovené, že stavby môžu byť umiestňované iba v súlade s dokumentáciou ochrany prírody, a tak aby nepoškodzovali životné prostredie ľudí, ktorí žijú v okolí stavby,“ ozrejmila ekologička z WWF Slovensko Martina Paulíková.

Ministerstvo dopravy, ktoré zákon predkladá, sa zatiaľ k pripomienkam neziskoviek nevyjadrilo. „Ministerstvo dopravy SR sa bude všetkými pripomienkami zaoberať vo vyhodnotení MPK,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Obdorníci tiež upozorňujú, že ministerstvo zatiaľ nepredložilo ani novelizáciu súvisiacich predpisov a tých sú desiatky. Kritizujú aj to, že na pripomienkovanie určil rezort najkratšiu možnú lehotu – len 15 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko