Na hlavný obsah

Zrušenie dvoch percent pre neziskové organizácie by bolo devastačné. Minister práce s ním nesúhlasí

Navrhol to Inštitút sociálnej demokracie.

Zrušenie dvoch percent pre neziskové organizácie by bolo devastačné. Minister práce s ním nesúhlasí
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Návrh na zrušenie dvoch percent z daní firiem by bol podľa neziskových organizácií pre tretí sektor devastačný. Stratili by viac ako polovicu zdrojov, ktoré týmto spôsobom získavajú. Zrušiť príspevok z daní firiem navrhuje Inštitút sociálnej demokracie. Minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým nesúhlasí.

Viaceré neziskové organizácie upozorňujú, že ak by ich firmy nemohli podporiť dvoma percentami z dane, nemohli by ďalej naplno fungovať.

„Boli by sme nútení zrušiť aktivity pre rodiny v regiónoch. Konkrétne sú to voľnočasové aktivity pre deti so zdravotným znevýhodnením a ich rodičov,“ upozornila Monika Fričová z Platformy rodín detí so zdravotným znevýhodnením.

Aký dopad by malo zrušenie dvoch percent z daní pre neziskové organizácie zisťovala v Správach redaktorka Miriam Čerešníková:

„Môžeme povedať, že deväťtisíc ľudí by nedostalo túto pomoc,“ podotkla Andrea Najvirtová z neziskovej organizácie Človek v ohrození.

Vďaka dvom percentám od firiem môže tím odborníkov z projektu Chuť žiť pomáhať celým rodinám. Venujú sa poruchám príjmu potravy.

„Tento program, nemám zatiaľ predstavu, akým spôsobom by sme v ňom dokázali pokračovať, keby nám tieto zdroje vypadli,“ povedala Valentína Sedileková z projektu Chuť žiť.

Za posledný rok sa cez dve percentá pre neziskové organizácie vyzbieralo zhruba 100 miliónov eur. Z toho viac ako 50 miliónov od právnických osôb. Podľa Tatiany Švrčkovej sa nebudú dať nahradiť.

„Bude klesať motivácia firiem, pretože jedna vec sú tieto finančné zdroje, ale ďalší dôležitý faktor zohráva to, že firmy často, keď vidia, o aké konkrétne problémy ide a na aký konkrétny účel dávajú tieto finančné zdroje, tak investujú do toho oveľa viac,“ zhodnotila predsedníčka Asoiácie firemných nadácií a nadačných fondov Tatiana Švrčková.

Minister práce zrušenie dvoch percent odmieta

Inštitút sociálnej demokracie navrhol zrušiť príspevok pre neziskové organizácie preto, aby peniaze zostali v štátnom rozpočte. Odvoláva sa na bývalého premiéra v úradníckej vláde Ľudovíta Ódora, ktorý zrušenie dvoch percent navrhol pred rokom.

„To neznamená, že štát nebude ďalej podporovať pomoc a sociálne odkázaných, ale jednoducho peniaze aj v rámci toho opatrenia, čo navrhoval pán Ódor a jeho vláda, podľa nás patria do štátneho rozpočtu,“ uviedol predseda Správnej rady Inštitútu sociálnej demokracie Martin Halás.

Erik Tomáš tvrdí, že zrušenie dvoch percent súčasťou konsolidačného balíčka nie je. „Strana Hlas-SD by so zrušením dvoch percent asignačnej dane nesúhlasila, to chcem jasne povedať,“ vyhlásil.

Na Slovensku pôsobí viac ako 60-tisíc neziskových organizácií. Svoje projekty realizujú po celom Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika