Na hlavný obsah

Nebezpečné baktérie a sporná rekonštrukcia: Nad potrubím v trenčianskej nemocnici visia otázniky

Firma mala v trenčianskej nemocnici vymeniť potrubie.

Nebezpečné baktérie a sporná rekonštrukcia: Nad potrubím v trenčianskej nemocnici visia otázniky
Fakultná nemocnica v Trenčíne Foto: STVR

Sú alebo nie sú zrekonštruované vodovodné rozvody vo Fakultnej nemocnici Trenčín? Odpoveď hľadajú zdravotníci v nemocnici, novinári aj opoziční poslanci. Podľa fotografií v znaleckom posudku sú časti vodovodu v pôvodnom zlom stave.

Hygienici vo vode potvrdili ešte pred niekoľkými mesiacmi prítomnosť nebezpečných baktérií. Nemocnica urobila dezinfekciu. Firma si za obnovou stojí.

Firma Camase mala urobiť v trenčianskej nemocnici výmenu potrubí. Bývalému riaditeľovi nemocnice Tomášovi Janíkovi sa jej činnosť nepozdávala. Práce preskúmal znalec, opísal ich v posudku.

Rekonštrukcii vodovodných rozvodov vo Fakultnej nemocnici Trenčín sa v Správach venovali Veronika Čokinová a Dominika Kusá:

„Niektoré rúry boli len zreparované, oškrabané, zaizolované,“ uviedol bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice Trenčín Tomáš Janík.

„Tu sú fotky z odborného posudku a tu sú zhrdzavené trúbky na onkológii,“ ukázal poslanec NR SR Oskar Dvořák (PS).

Bývalý riaditeľ Tomáš Janík sa dostal s firmou do sporu. Neplatil jej mesačné koncesné poplatky, podal trestné oznámenie. S posudkom oboznámil aj ministerku zdravotníctva. Potom už riaditeľ nebol.

„Listoval som ho pred ňou. Odvolávanie prebehlo veľmi rýchlo s tým, že to som si mohol nafotiť, kde chcem,“ povedal Janík.

„Nemocnici hrozilo, že tam nebude teplo, teplá voda. Jednoducho, ak pán riaditeľ nedokázal riešiť spory s dodávateľmi tepla, ja som sa snažila vyriešiť personálne situáciu tak, aby sme problémom predišli,“ vyhlásila ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Firma sa voči obvinenia ohradila

Nový riaditeľ začal dlžnú sumu vyrovnávať. „Vyplatili sme len istinu faktúr, ktorú zadržiaval bývalý riaditeľ,“ uviedol riaditeľ Fakultnej nemocnice Trenčín Michal Plesník.

„Boli podané trestné oznámenia, konali orgány činné v trestnom konaní, konania zastavili. Pokiaľ mám informáciu, v dnešných dňoch bolo zastavené aj súdne konanie,“ povedala Dolinková.

„Viete si predstaviť že budete mať doma pokazené trubky, zavoláte si inštalatéra, ten si prinesie vedro s farbou a bude od vás pýtať za vymenené potrubie? Nikto z vás by nezaplatil ani cent. Riaditeľ Plesník zaplatil 1,1 milióna eur,“ konštatoval poslanec NR SR Tomáš Szalay (SaS).

Firma sa voči obvineniam ohradila. „Vyjadrenia, najmä predstaviteľov opozície, nevychádzajú z poznania skutočného a skutkového stavu veci. Rozhodne nešlo o premaľovanie potrubí, ako sa uvádza opozičnými politikmi,“ vyjadril sa štatutár firmy Camase Boris Lorenc.

Hygienici potvrdili nebezpečné baktérie

Uplynulú jeseň potvrdili hygienici nález nebezpečných baktérií vo vzorkách vody odobranej v nemocnici. Ich prítomnosť môže súvisieť so zastaraným potrubím.

„Zamerali sme sa na rizikové miesta. Žiaľ, zachytili sme tam prítomnosť Legionelly a Pseudomonas aeruginosa hlavne v teplej vode,“ prezradila hygienička RÚVZ Trenčín Ľudmila Bučková.

Kým Legionella môže spôsobiť napríklad zápal pľúc, druhá menovaná môže byť príčinou zažívacích ťažkosti či ochorení kože. Hygienici nariadili okamžité opatrenia a niekoľkostupňové dezinfekcie. Odobrali už takmer 100 vzoriek. Nemocnica uviedla, že k ohrozeniu pacientov neprišlo.

Najnovšie hygienici potvrdili podlimitné hodnoty baktérií, no avizujú ďalšie kontroly. Firma Camase uviedla, že šíreniu baktérií sa zamedzilo práve modernizáciou technologického zariadenia a vonkajších rozvodov tepla.

„Dostávame rôzne informácie, že personál sa bojí piť vodu v nemocnici,“ prezradil poslanec NR SR Peter Stachura (KDH).

Kontrola rozvodov

Riaditeľ Michal Plesník dal rozvody skontrolovať. „Áno, kontrolujeme prostredníctvom firmy, ktorá robí analýzu na to,“ potvrdil Plesník.

„Sme pripravení ísť do Trenčína, nech nám pán riaditeľ ukáže všetko, ak nemá čo skrývať. Nech nám ukáže, ako sú urobené rozvody,“ vyhlásil poslanec NR SR František Majerský (KDH).

Riaditeľ nemocnice odkázal poslancov na spoločnosť Camase. Jej štatutár nateraz s návštevou nesúhlasí. K téme potrubia je ochotný sa stretnúť až po výsledkoch nezávislej analýzy objednanej nemocnicou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny