Na hlavný obsah

Nechcete, aby vaši rodičia dostali rodičovský dôchodok? Na podanie vyhlásenia máte posledné dni

Blíži sa aj termín na presmerovanie rodičovského dôchodku.

Nechcete, aby vaši rodičia dostali rodičovský dôchodok? Na podanie vyhlásenia máte posledné dni
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Pracujúce deti poberateľov dôchodku majú posledné dni na podanie vyhlásenia ak nechcú, aby ich rodičia dostávali rodičovský dôchodok, alebo aby ho presmerovali. Upozornila na to Sociálna poisťovňa. Treba tak urobiť do 31. augusta.

„Táto lehota sa vzťahuje na tie oprávnené osoby, ktoré tak neurobili do 31. augusta 2023. Ak dieťa súhlasí, aby jeho rodič dostával rodičovský dôchodok, nemusí urobiť nič. Sociálna poisťovňa ho po splnení zákonných podmienok priznáva a vypláca automaticky,“ priblížila Sociálna poisťovňa.

Nárok na rodičovský dôchodok rodičovi zanikne po podaní vyhlásenia od 1. januára päť rokov po kalendárnom roku, v ktorom naň naposledy vznikol nárok. Ak tak teda spravíte do 31. augusta 2024, nárok naň zanikne najskôr 1. januára 2029.

V prípade, ak chce osoba presmerovať dôchodok na osobu, ktorej bolo zverené do starostlivosti, je treba postupovať rovnako. Teda podať žiadosť do 31. augusta. „Za predpokladu splnenia všetkých zákonných podmienok Sociálna poisťovňa prizná rodičovský dôchodok od 1. januára 2025,“ vysvetlila poisťovňa.

Od 1. marca 2023 do 31. augusta 2023 eviduje poisťovňa 976 vyhlásení o nepriznaní rodičovského dôchodku.

Formulár k rodičovskému dôchodku

Formulár k presmerovaniu alebo odopretiu rodičovského dôchodku nájdete na webe Sociálnej poisťovne. A to vrátane ostatných formulárov, kalkulačky. Najčastejšie otázky poisťovňa zodpovedala na webe www.rodicovskydochodok.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika