Na hlavný obsah

Nefunkčné kino v Nitre premenili na kreatívne centrum. Na kolaudáciu čakali niekoľko mesiacov

Pre verejnosť ho ešte stále neotvorili.

Nefunkčné kino v Nitre premenili na kreatívne centrum. Na kolaudáciu čakali niekoľko mesiacov
Bývalé kino Palace v Nitre zrevitalizovali. Foto: STVR

Roky nefunkčné kino Palace v centre Nitry mesto zmenilo na kreatívne centrum. Budovu so zázemím pre divadelné umenie opravili ešte v zime. Na kolaudačné rozhodnutie však radnica musela čakať niekoľko mesiacov. Kedy centrum otvoria pre verejnosť, ešte nevie.

V bývalom kine Palace v nitrianskom Starom Meste malo kreatívne centrum fungovať už niekoľko mesiacov. Stále je však prázdne. Viceprimátor Peter Mezei nám potvrdil, že ľady sa pohli a bývalé kino už majú skolaudované.

Zdržanie celého procesu radnica zdôvodňuje odstraňovaním nedostatkov v exteriéri aj interiéri budovy. „Jednou bola fasáda, konkrétne terazzové prvky umiestnené na tejto fasáde. A ďalšia bola podlaha vo vstupnom vestibule a na prvom podlaží. Všetky nedorobky boli spravené,“ ozrejmil hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Dodávatelia technológií museli zo sály vypratať divadelnú techniku, reproduktory a osvetlenie. Na miesto ich vrátia po uprataní celého priestoru.

Rekonštrukcii bývalého kina v Nitre sa v relácii Správy :24 venoval redaktor Miroslav Lyko:

Názory poslancov sa rôznia

Jedna časť mestských poslancov spôsob realizácie kreatívneho centra kritizuje, druhá sa bráni a hovorí, že oneskorenie spôsobilo aj odkladanie ich dofinancovania zastupiteľstvom. „Sme ešte koncom roka hľadali nejaké peniaze, aby sme mesto nemuseli zadlžiť 14 miliónmi,“ uviedol mestský poslanec Pavol Obertáš.

„Projekt je manažérsky z mesta nezvládnutý, a to sa ukazuje teraz, keď prichádza na naše slová, že ešte stále nebolo možné ho dať do prevádzky,“ myslí si ďalší mestský poslanec Miloš Dovičovič.

„Veľa poslancov z poslaneckého zboru neustále hádzalo polená pod nohy tomuto projektu, spochybňovalo ho. Prišli peniaze zo štátu, ktoré nám prefinancovali tento projekt,“ povedal viceprimátor.

Celý projekt, do ktorého patrí aj obnova ďalších štyroch budov v areáli bývalých kasární, stál zhruba 15 miliónov eur. Objekty na Martinskom vrchu skolaudované ešte nie sú. Mesto v nich aktuálne rieši zvlhnuté múry z júnových intenzívnych dažďov.

Viceprimátor hovorí, že v najbližších mesiacoch otvoria kreatívne centrum pre verejnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny