Na hlavný obsah

Nejasná budúcnosť národnej kultúrnej pamiatky: Developer mal kaštieľ opraviť, nechal ho chátrať. Hrozí jeho zničenie

Stavať mal aj apartmány, zatiaľ sa tak nestalo.

Nejasná budúcnosť národnej kultúrnej pamiatky: Developer mal kaštieľ opraviť, nechal ho chátrať. Hrozí jeho zničenie
Ilustračná snímka - kaštieľ v Liptovskom Mikuláši. Foto: STVR

Vlastník kaštieľa Paluďajovcov v Liptovskom Mikuláši dostane pokutu za to, že táto národná kultúrna pamiatka má deravú strechu a hrozí jej zničenie. Majiteľ však s pamiatkarmi ani s médiami nekomunikuje. Nestavia ani apartmány, pre ktoré kaštieľ kupoval.

Už na jar sme upozornili na zlý stav kaštieľa Paluďajovcov. Aj na základe našej reportáže pamiatkari požadovali od jeho majiteľa nápravu.

„Tá náprava spočívala v zabezpečení strechy proti prenikaniu dažďovej vody. To nerealizoval do určeného termínu. A tak teraz musíme a pristúpili sme ku konaniu o sankcii,“ priblížil riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš.

Národnej kultúrnej pamiatke kaštieľu Paluďajovcov v Liptovskom Mikuláši v reportáži v Správach venoval redaktor Milan Velecký:

Výšku pokuty nechcú zverejniť, lebo konanie sa ešte neskončilo. „Tie sankcie môžu byť opakované a samozrejme v budúcnosti už ďaleko vyššie. Ale naším cieľom naozaj nie je sankcia, naším cieľom je oprava strechy,“ pokračoval Dudáš.

Plány developer nerealizuje

Kaštieľ v liptovskomikulášskej časti Palúdzka kúpil developer, ktorý stavia najmä apartmány. Na žiadosti o stretnutie a vysvetlenie, prečo kaštieľ nechávajú chátrať, však nereagoval. V susedstve kaštieľa mali pribudnúť apartmánové domy, na ktoré mesto vydalo povolenie. Dopadlo to tak, že investor nestavia ani domy, ani neopravuje kaštieľ.

„Zistili sme, že nie je projektová dokumentácia na opravu kultúrnej pamiatky. Začali sme v tejto veci konať. Vyzvali sme aj majiteľa, aby sa začal starať o túto kultúrnu pamiatku. Ale bohužiaľ žiadna odpoveď,“ uviedol člen občianskeho združenia Naša Palúdzka Peter Jurčo.

„V tejto situácii by malo aj mesto začať konať. Možno by tu mohla vzniknúť aj myšlienka, keď sa mu nedarí stavať, nekoná, možno že má ekonomické problémy, zaujať stanovisko, či to aj neodkúpiť,“ skonštatoval podpredseda občianskeho združenia Naša Palúdzka Ján Droppa.

„Otázka je, samozrejme, ceny a potom využitia, pretože mesto zatiaľ nepočítalo s tým, že by malo nejaký účel využitia tohto priestoru. Je to skôr súkromná záležitosť,“ dodal primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Kaštieľ zo 16. storočia bol sídlom vlastníkov Palúdzky – Paluďajovcov a patrí medzi najstaršie stavby v Liptovskom Mikuláši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny