Na hlavný obsah

Nemecko obnovilo deportácie migrantov do Afganistanu. Prvé lietadlo už odletelo

Migrácia je v súčasnosti v Nemecku horúcou témou.

Nemecko obnovilo deportácie migrantov do Afganistanu. Prvé lietadlo už odletelo
Ilustračná snímka. Foto: ĆTK/Profimedia

Nemecko obnovilo deportácie do Afganistanu, oznámil to v piatok (30. 8.) hovorca spolkovej vlády. Ide o afganských občanov, ktorí boli v Nemecku odsúdení, a preto nemajú právo na pobyt. Stalo sa tak prvýkrát od roku 2021, keď sa v krajine po odchode západných síl vrátilo k moci Islamistické hnutie Taliban, pripomenula tlačová agentúra DPA. Podľa nemeckých médií prvé lietadlo s 28 deportovanými odletelo v piatok skoro ráno z Lipska a smerovalo do Kábulu.

Spolková vláda v posledných mesiacoch vyvinula značné úsilie, aby zabezpečila obnovenie návratov do krajiny pôvodu pre odsúdených zločincov, ktorí nemali právo zostať v Nemecku a voči ktorým boli vydané príkazy na vyhostenie, uviedol hovorca.

Podľa agentúry DPA boli odsúdení Afganci privezení do Lipska na odchod z rôznych spolkových krajín. Nemecko neudržiava diplomatické vzťahy s hnutím Taliban, ktoré vládne v Afganistane.

„Spolková vláda sa naďalej zaväzuje k týmto repatriáciám. Bezpečnosť Nemecka jednoznačne prevažuje nad záujmom chrániť páchateľov a nebezpečné osoby,“ uviedol vo vyhlásení hovorca spolkovej vlády Steffen Hebestreit.

Migrácia je horúcou témou

Po útoku nožom v Mannheime v máji tohto roku, pri ktorom neúspešný afganský žiadateľ o azyl zranil niekoľko ľudí a zabil zasahujúceho policajta, kancelár Olaf Scholz oznámil, že Nemecko opäť začne s deportáciami závažných zločincov a teroristov do Afganistanu a Sýrie. Okrem toho Nemeckom pred týždňom otriasol ďalší podobný útok. Sýrsky žiadateľ o azyl dobodal troch ľudí a niekoľko ďalších zranil v Solingene na západe krajiny.

Líder nemeckej opozície a šéf konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Friedrich pred niekoľkými dňami vyzval kancelárku, aby vyzvala svoju vládu, aby dôsledne deportovala odsúdených migrantov späť do Sýrie a Afganistanu a prestala prijímať ďalších. Scholz povedal, že Nemecko nezastaví žiadateľov o azyl z týchto dvoch krajín, ako to požaduje Merz.

Migrácia je v súčasnosti v Nemecku horúcou témou, a to nielen kvôli rastúcemu počtu útokov nožom. Kontroly na hraniciach a deportácie sú súčasťou predvolebnej kampane, keďže v septembri sa budú konať krajinské voľby v Sasku, Durínsku a Brandenbursku. O rok, v septembri, budú Nemci voliť aj nový Bundestag, a teda, aj budúcu spolkovú vládu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet