Na hlavný obsah

Nežná revolúcia v školstve: Balík zmien, ktoré čakajú školy najbližšie mesiace, prerokuje vláda

Podľa opozície by malo byť prioritou zvyšovanie platov.

Nežná revolúcia v školstve: Balík zmien, ktoré čakajú školy najbližšie mesiace, prerokuje vláda
Ilustračná snímka školáka. Foto: STVR

Ministerstvo školstva pripravuje Nežnú revolúciu v školstve. Ide o balík 89 zmien, ktoré čakajú školy najbližšie mesiace. Niektoré v stredu (21. 8.) prerokuje vláda.

Návrhy zákonov minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) predostrel aj premiérovi. Robert Fico (Smer-SD) zhruba rok od parlamentných volieb opäť navštevuje ministerstvá. Opozícia tvrdí, že prioritou rezortu by malo byť zvyšovanie platov zamestnancov škôl.

Na Slovensku chýba asi 100-tisíc kvalifikovaných ľudí, ktorých trh práce a dôležité odvetvia pre rozvoj ekonomiky potrebujú.

„Preto s veľkou pozornosťou sledujem akýkoľvek návrh, ktorý prichádza z dielne akéhokoľvek ministerstva, ktorý nám pomôže riešiť tento obrovský hendikep. Ak si nevyriešime tento problém doma, tak budeme musieť siahnuť po pracovnej sile v zahraničí,“ povedal Fico.

Minister školstva preto sľubuje návrhy zákonov, ktoré majú situáciu riešiť. „Intenzívne diskutujeme so zamestnávateľmi o tom, čo im chýba. V spolupráci s úradom vlády pripravuje aj zmenu pre štátnu správu v oblasti obsadzovania pracovných pozícii, ktorá je postavená na neustálom zvyšovaní kvalifikácií,“ priblížil Drucker.

Zmenám v školstve sa v Správach venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Zákaz mobilov na prvom stupni

Do škôl však prichádza viacero zmien. Napríklad zákaz mobilov na prvom stupni základných škôl, právo štvorročných a neskôr aj trojročných detí na škôlku, aj zmena financovania materských škôl.

Rezort školstva pripravuje rušenie a spájanie niektorých stredných odborných škôl. Dokopy hovorí o 89 zmenách. Učitelia majú z noviniek obavy.

„Okrem toho, že sa predstavia nejaké návrhy, je dôležité dať podporu učiteľkám a učiteľom, lebo sa často očakáva, že oni to nejako spravia. Ale bez systematickej podpory, vrátane tej finančnej, sa žiadna kvalitná reforma nedá robiť,“ povedal odborník na vzdelávanie Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Juraj Hipš.

Chýbajú učitelia

Bývalý minister školstva si myslí, že rezort a štát by mal riešiť to, kto pretaví zmeny do praxe. Chýbajú učitelia aj iní zamestnanci škôl. Požaduje zvyšovanie ich platov.

„Končí kolektívna zmluva, odborári, všetci učitelia a zamestnanci v školstve čakajú, že čo sa od prvého septembra bude diať. Kuloárne reči hovoria, že od prvého januára 2025 to má byť tri percentá. Ak to takto dopadne, je to výsmech všetkých zamestnancov v školstve,“ uviedol predseda SaS a exminister školstva Branislav Gröhling.

„Naša požiadavka z ministerstva školstva smeruje k rozpočtu na navýšenie platov od prvého januára. O konkrétnom percente hovoriť nebudem,“ doplnil Drucker.

Ďalšie kolo kolektívneho vyjednávania o platoch zamestnancov vo verejnej sfére, a teda aj učiteľov, by malo byť v najbližších dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko