Na hlavný obsah

Nič, čo vybočuje z normálnosti, nebudeme podporovať, vyhlásil Lukáš Machala

Multikulturalizmus ničí pôvodnú európsku kultúru, povedal.

Nič, čo vybočuje z normálnosti, nebudeme podporovať, vyhlásil Lukáš Machala
Na snímke generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala a ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nom. SNS). Foto: TASR/Pavol Zachar

Generálny tajomník služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala vyhlásil, že sa rezort prikláňa k návratu k „normálnosti“. Hájiť chcú „tradičné hodnoty“ a „nič, čo vybočuje z normy“, podporovať nebudú. Vyhlásil to na štvrtkovej (8. 8.) tlačovej konferencii, kde vystúpil spolu s ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nom. SNS).

Machala zdôraznil, že nie sú zástancami „progresivistického aktivizmu“, ktorému pripisuje prenášanie nenávisti. A to nielen na Slovensku, ale aj v celom svete.

Pozrite si záznam TK M. Šimkovičovej a Ľ. Machalu a reakcie riaditeľa Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt:

Ako príklad uviedol pokus o atentát na Donalda Trumpa alebo útok na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ale aj na nepokoje o Veľkej Británii či otvárací ceremoniál letnej olympiády.

„Multikulturalizmus ničí pôvodnú európsku kultúru. My sa cítime ako Slováci a zároveň ako Európania a nemáme problém ani s jedným, ani s druhým. Ale budeme si hájiť naše tradičné hodnoty a prikláňame sa k návratu k normálnosti. Nič, čo vybočuje z normy, nebudeme podporovať,“ povedal.

Šimkovičová: V SNG nevidno slovenské diela

Ministerka Šimkovičová uviedla, že v Slovenskej národnej galérii (SNG) nie je vidno slovenské diela. Prekáža jej aj to, že pri vstupe nie je vidno slovenskú vlajku. Uviedla to na v reakcii na odvolanie riaditeľky SNG Alexandry Kusej.

Šimkovičová poprela, že by bola homofóbkou alebo „eštebákom“. Reagovala tak na slová odvolaného riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku.

Uviedla tiež, že exšéfa SND niekoľkokrát volala na stretnutie. Odvolávala sa pritom na výpis z komunikácie s Drličkom. Stretnutie sa neuskutočnilo pre jeho práceneschopnosť.

Machala skonštatoval, že s ministerkou kultúry sa stretávajú s politickom aktivizmom od nástupu do funkcií. Machala to označil za pokus „ničiť im život“.

Podotkol, že by mohli ľudí odvolávať a menovať aj bez udania dôvodu. „To, že dôvody komunikujeme, je dôkazom toho, že nemáme čo skrývať a nemáme voči niekomu osobnú alebo ideologickú zášť,“ uviedol.

Schmidt: Spoločnosť ešte nebola tak rozdelená

Spoločnosť ešte nikdy nebola tak polarizovaná a rozdelená. „Vinu na tom vidím vo všetkých táboroch,“ uviedol riaditeľ Slovenského centra dizajnu Maroš Schmidt.

Spoluprácu s Alexandrou Kusou a Matejom Drličkom si pochvaľoval. Na základe prezumpcie neviny sa k obvineniam zo strany ministerstva kultúry nevyjadril.

„Mojím cieľom nie je obhajovať niekoho, ale povedať pravdu. Naozaj sme sa cítili veľmi znepokojene, keď sme zistili, že deň po dni sú odvolávaní riaditelia erbových národných inštitúcií v oblasti kultúry, čo za za 13 rokov nestalo. Nepamätám si ani, že by takéto ‚kobercové odvolávanie‘ bolo,“ skonštatoval Schmidt.

Schmidt je za dialóg a chce komunikovať problémy, ktoré centrum dizajnu trápia. S ministerstvom intenzívne na niektorých projektoch, viazne však na finančných otázkach podpory dizajnu. Komunikácia s rezortom však podľa neho nie je iná ako v predošlých obdobiach.

Napriek aktuálnej situácii vidí Schmid budúcnosť kultúry na Slovensku v pozitívnom svetle. Pripomenul, že ju netvoria inštitúcie, ale ľudia, ktorí sa na jej tvorbe priamo podieľajú, napríklad aj dizajnéri.

„Kultúru na Slovensku robí veľmi veľa ľudí. Robia ju veľmi rozmanitú a nemyslím si, že by mala byť zarámcovaná tak, aby bol niekto poškodený a niekto vo výhode. Nemyslím si, že ľudia sú od svojej podstaty zlí a kultúra ich bude formovať na horších,“ povedal Schmidt.

Reakcii ministerstva kultúry sa v Správach venovali redaktori Jakub Horáček a Karolína Janičíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko