Na hlavný obsah

Nočnú oblohu oslnil modrý supermesiac. Čo to je a kedy tento jav vzniká?

Neznamená to, že farba nášho vesmírneho satelitu bude modrá.

Nočnú oblohu oslnil modrý supermesiac. Čo to je a kedy tento jav vzniká?
Ľudia pozorujú supermesiac v Griffith Observatory v Los Angeles. Foto: TASR/AP/Richard Vogel

Ľudia napríklad nad Irakom, Južnou Kóreou či Tureckom mali možnosť v pondelok (19. 8.) pozorovať supermesiac. Okrem toho, že augustový spln je supermesiac, ide aj o tzv. modrý Mesiac. Neznamená to ale, že farba nášho vesmírneho satelitu bude modrá.

Fenomén modrého mesiaca nastáva, keď vidíme spln dvakrát za jeden mesiac. Cyklus Mesiaca je 29,5 dňa, teda len o niečo kratší ako priemerná dĺžka kalendárneho mesiaca.

To nakoniec vedie k tomu, že v rámci jedného mesiaca môžeme pozorovať spln až dvakrát. Inými slovami, po splne, ktorý nastane 1. alebo 2. dňa v mesiaci, bude pravdepodobne nasledovať druhý spln 30. alebo 31. dňa daného mesiaca, vysvetľuje NASA. To sa deje každé dva až tri roky.

Takzvaný sezónny modrý Mesiac nastáva, keď sú štyri splny v jednom ročnom období (jar, leto, jeseň alebo zima) namiesto zvyčajných troch. Tretí mesiac v tejto zostave sa označuje ako modrý mesiac. Tento jav nastal práve teraz 19. augusta.

Okrem modrého Mesiaca poznáme napríklad aj ružový mesiac. „Pomenovania farebných Mesiacov k nám prišli zo severnej Ameriky. Všetkým splnom Mesiaca počas roka priraďujú nejaký prívlastok. Teraz sa to šíri cez sociálne siete aj k nám,“ priblížil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

„Supermesiac je v skutočnosti zhodou dvoch rôznych nebeských udalostí. Po prvé je to vtedy, keď je Mesiac najbližšie k Zemi a po druhé, keď je pritom zároveň v splne. Takže je na oblohe zvyčajne o sedem percent väčší a asi o 15 percent jasnejší,“ vysvetľuje astronóm na Kráľovskom observatóriu v Greenwich Jake Foster.

Supermesiacu sme sa venovali aj vo vysielaní v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet