Na hlavný obsah

Nová sezóna Ligy majstrov prinesie so sebou nový formát. Čo všetko sa zmení?

Ligovej fázy sa zúčastní 36 klubov.

Nová sezóna Ligy majstrov prinesie so sebou nový formát. Čo všetko sa zmení?
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Futbalová Liga majstrov bude mať v sezóne 2024/25 nový formát. Kľúčovou zmenou je odklon od súčasného systému skupinovej fázy. Súčasný formát zahŕňal 32 účastníkov rozdelených do ôsmich skupín po štyroch.

Od sezóny 2024/25 sa ligovej fázy Ligy majstrov zúčastní 36 klubov, čo dá štyrom ďalším tímom možnosť zmerať si sily s najlepšími klubmi v Európe. Týchto 36 tímov sa zúčastní jednej ligovej súťaži.

Podľa nového formátu odohrajú tímy v novej ligovej fáze osem zápasov. Nebudú už hrať s tromi súpermi dvakrát – doma a vonku. Namiesto toho ich čakajú zápasy s ôsmimi rôznymi tímami, pričom polovicu z nich odohrajú doma a polovicu vonku.

Na určenie ôsmich rôznych súperov tímy spočiatku zaradia do štyroch nasadzovacích skupín podľa kritérií stanovených UEFA. Každé mužstvo následne vyžrebujú tak, aby hralo s dvoma súpermi z každej z týchto skupín, pričom jeden zápas proti mužstvu z každej skupiny odohrá doma a jeden vonku.

Kluby tak budú mať možnosť otestovať si sily proti širšiemu okruhu súperov a fanúšikovia budú mať možnosť vidieť najlepšie tímy častejšie, aj na začiatku súťaže.

Do osemfinále osem najlepších z tabuľky

O celkovom poradí v novej lige budú rozhodovať výsledky jednotlivých zápasov, pričom za víťazstvo budú naďalej tri body a za remízu jeden.

Osem najlepších tímov v tabuľke sa automaticky kvalifikuje do osemfinále. Zatiaľ čo tímy na 9. až 24. mieste budú bojovať v play-off o postup do osemfinále. Kluby, ktoré skončia na 25. alebo nižšom mieste, budú vyradené a nebudú mať ani šancu hrať v Európskej lige.

Pravidlá sa menia aj v Európskej lige (EL) a Európskej konferenčnej lige (EKL). Zatiaľ čo v EL, rovnako ako LM, budú tímy zaradené do štyroch nasadzovacích skupín a odohrajú osem zápasov, v EKL sa bude žrebovať zo šiestich skupín a každý tím bude mať šesť oponentov.

Žreb Ligy majstrov je naplánovaný na štvrtok 29. augusta o 18.00 h. Žreb EL prebehne v piatok 30. augusta o 13.00 h, EKL o hodinu neskôr, o 14.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport