Na hlavný obsah

Novela zálohového systému: Odborníci hovoria o zoštátnení či protiústavnosti zákona, envirorezort to odmieta

Správca zálohového systému je neziskovou organizáciou.

Novela zálohového systému: Odborníci hovoria o zoštátnení či protiústavnosti zákona, envirorezort to odmieta
Na snímke zálohovaná plastová fľaša sa vkladá do automatu. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Novela zákona o zálohovom systéme fliaš môže byť protiústavná. Tvrdí to Správca zálohového systému aj ďalšie organizácie, ktoré pripomienky adresovali rezortu životného prostredia. Ministerstvo protiústavnosť odmietlo.

Pred spustením zálohového systému, obchodníci a výrobcovia obalov nakúpili zberné automaty a investovali vlastné peniaze. Podľa výročných správ na chod projektu každý rok viac peňazí dajú, než zarobia. Ako nezisková organizácia musia zarobené peniaze využiť len na fungovanie systému.

„My nie sme firma alebo spoločnosť, ktorá podniká na základe obchodného zákonníka. My našu činnosť vykonávame vo verejnom záujme účelom našej organizácie v žiadnom prípade nie je generovať zisk,“ uviedol riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Kritike novely zálohového systému sa v reportáži v Ranných správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

Ministerstvo v uplynulých dňoch predstavilo novelu zákona, po ktorej sa podľa ministra Tomáša Tarabu (nom. SNS) celý systém zálohovania dostane pod účinnú a transparentnú kontrolu štátu.

„To znamená, ak tu niekto má monopol, cez ktorý preteká viac ako 100 miliónov eur, tak štát bude mať veľmi jasný prehľad, čo sa vo vnútri deje, na aké výdavky to ide,“ povedal šéf rezortu.

„Návrh ministerstva vyznieva ako cesta k zoštátneniu celého systému, čo môže byť problematické vzhľadom na to, že štát by získal kontrolu nad systémom, ktorý sám nevybudoval, nefinancoval, ale zaplatili ho obchodníci a výrobcovia nápojov,“ myslí si analytik portálu Energie-portálu Radovan Potočár.

Argumentovali aj ďalšie inštitúcie

Proti prijatiu novely v medzirezortnom pripomienkovom konaní argumentovali aj ďalšie inštitúcie. Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora, či Republiková únia zamestnávateľov upozornili na rozpor so slovenskými a európskymi zákonmi, ale aj s ústavou.

„Ministerstvo životného prostredia SR vyhodnotí v rámci medzirezortného pripomienkového konania všetky vznesené pripomienky, aj tie, ktoré znejú dramaticky, ale nie sú pravdivé,“ uviedol envirorezort v stanovisku.

„My samozrejme v žiadnom prípade nerozporujeme právo ministerstva životného prostredia predkladať návrhy na legislatívnu zmenu. Čo by sme však veľmi ocenili je, aby sme mali možnosť diskutovať o týchto zmenách,“ pokračoval Marián Áč.

Zástupcovia zálohového systému argumentujú aj tým, že transparentnosť a kontrola sú zabezpečené v už platnom zákone. Navyše, ministerstvo má troch zástupcov v dozornej rade.

„Celá dozorná rada jednak preskúmava ročnú účtovnú závierku, kontroluje účtovníctvo správcu a upozorňuje správnu radu na nejaké zistené nedostatky,“ dodal právny poradca Správcu zálohového systému Robert Gašparovič.

Ministerstva sme sa pýtali, prečo považuje tieto podmienky za nedostatočné. Do uzávierky nám neodpovedalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko