Na hlavný obsah

Novinka počas osláv SNP: Slávnostnú prísahu zložilo 500 vojakov a vojačiek

Pod pamätníkom SNP sľúbili vernosť vlasti.

Novinka počas osláv SNP: Slávnostnú prísahu zložilo 500 vojakov a vojačiek
V Banskej Bystrici sa symbolicky pridali k slovenským ozbrojeným silám nováčikovia. Foto: STVR

V Banskej Bystrici sa symbolicky pridali k slovenským ozbrojeným silám nováčikovia. Viac ako 500 vojakov a vojačiek zložilo slávnostnú vojenskú prísahu. Išlo o prvý takýto akt počas osláv SNP.

Pod pamätníkom SNP sľúbili vernosť vlasti, slávnostne v deň 80. výročia oslobodenia Slovenska. Pre vojakov je slávnostná prísaha najvýznamnejší morálny záväzok.

Slávnostnú prísahu nových vojakov počas osláv SNP zmapovali do reportáže v Správach redaktorka Andrea Škutová a redaktor Dominik Veľas:

„Iné je vstupovať do ozbrojených síl v čase absolútneho mieru a v čase absolútnej stability, keď nepredvídate žiadnu pohromu. V situácii, kedy bezpečnostná situácia je zložitá a za našimi hranicami prebieha vojnový konflikt, to chce osobitnú odvahu,“ skonštatoval minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Prevzali ste dnes na seba veľkú zodpovednosť, ktorá bude mať dopad nie len na vaše rodiny a vašich najbližších. Vojak neprestáva plniť svoje povolanie po pracovnej dobe, lebo žiadnu pracovnú dobu nemá. Je pripravený plniť svoje úlohy za akýchkoľvek okolností a v ktorejkoľvek chvíli,“ povedal prezident SR Peter Pellegrini.

Ťažké skúšky a odlúčenie od rodiny

Vojaci pred vstupom do armády musia prejsť prísnymi fyzickými skúškami a psychotestami. Najťažšou skúškou je však pre nich väčšinou odlúčenie od rodiny.

„Ja som vždy chcel pomáhať ľuďom a rozdávať, obetovať sa pred druhých a toto pre mňa znamená ten sľub, že môžem robiť to, čo som vždy chcel,“ povedal vojak Šimon.

„Je to pre mňa strašne veľký deň a som rada, že som si tým všetkým mohla prejsť. Je to neskutočný pocit, to zažívať,“ uviedla čerstvá vojačka Anna Mária.

„Veľmi bolestivé, lebo už nemá ani rodičov. Ja som ako teta prišla a súrodenci a som na neho veľmi pyšná, že to zvládol, že to zvláda,“ povedala teta čerstvého vojaka Stanislava. Časť nováčikov sa následne po prísahe pridalo k veľkej vojenskej prehliadke na oslavách SNP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko