Na hlavný obsah

Nový predseda parlamentu ani konsolidačný balíček: Koalícia zhodu stále nenašla

Opozícia vyzýva vládu, aby konečne predložila sľubované riešenia.

Nový predseda parlamentu ani konsolidačný balíček: Koalícia zhodu stále nenašla
Premiér Robert Fico (v strede) a minister financií Ladislav Kamenický (vpravo). Foto: STVR

Ani po letnej prestávke nie je jasné, kto bude novým predsedom parlamentu. Ani to, čo bude obsahom konsolidačného balíčka. Ten by mal do štátneho rozpočtu priniesť úsporu viac ako miliardu eur. Opozícia vyzýva vládu, aby konečne predložila sľubované riešenia.

Daň z finančných transakcií, či okresanie druhého piliera – medzi politikmi už vyše mesiaca kolujú rôzne verzie opatrení, ktoré údajne ministerstvo financií pripravuje v rámci konsolidačného balíčka.

„To sú obrovské peniaze, ktoré treba ušetriť, cez jednu miliardu. To nie je niečo, čo nemôžete priniesť na poslednú chvíľu do parlamentu a schváliť to v skrátenom legislatívnom konaní za dva dni. To má dosah na obrovské množstvo ľudí. Je to niečo, o čom treba diskutovať,“ vyhlásil podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

„Rokovania o ozdravnom konsolidačnom balíku ešte neukončili na úrovni koaličnej rady. Preto je z pohľadu MF SR zatiaľ predčasné hovoriť o podrobnostiach,“ uviedlo ministerstvo financií v písomnom stanovisku.

Rokovaniam o novom predsedovi parlamentu sa v Správach venovala redaktorka Katarína Wildová:

O konsolidačnom balíku mala rokovať v stredu aj koaličná rada. Premiér ešte pred začiatkom okomentoval stretnutie lídrov stroho. Ani dva dni po stretnutí koaličných lídrov však podrobnejšie informácie nezverejnili.

„Minister financií nám predstavil balíček opatrení, ktoré je možné použiť. Dali sme si nejaký čas, týždeň až dva, na to, aby si jednotlivé strany prešli tie opatrenia,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Sme sa dohodli, že v utorok budeme pokračovať, pretože, samozrejme, tie cesty konsolidácie sú rôzne, na to musíme nájsť zhodu,“ zdôraznil minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Koaličné nezhody

„Ja nemám informáciu, že by v utorok bola zvolaná koaličná rada,“ reagoval Šutaj Eštok. Podľa politológa, vyhýbanie sa odpovediam zo strany koaličných lídrov naznačuje problém medzi nimi. Nasvedčuje tomu aj fakt, že SNS už niektoré konsolidačné snahy verejne skritizovala, napríklad zvýšenie cestného mýta.

„Akonáhle by sa dohodli, nevidím dôvod, prečo by nezorganizovali nejakú tlačovú besedu. Ale vzhľadom na to, že všetci mlčia, tak to vyzerá tak, že situácia v koalícii je kritická,“ myslí si politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Jedným z dôvodov nezhôd medzi koaličnými lídrami je podľa politológa stále neobsadené kreslo predsedu parlamentu. „Vidíme, že s mocou rastie chuť a čím ďalej sme od volieb, tým väčšie mocenské ambície Andrej Danko má,“ hovorí Štefančík

„Samozrejme, pán Danko ašpiruje na to, aby bol predsedom parlamentu. To tak je,“ potvrdil Taraba. Ten zároveň tvrdí, že dohoda na predsedovi parlamentu v rámci koalície je už na spadnutie, no pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič.

„Ja si nemyslím, že sme v pozícii, že tu ideme handlovať, či si niekto za niečo zaslúži nejakú pozíciu. Iba chceme aby sa dodržiavala platná koaličná zmluva, chceme od našich partnerov iba vzájomný rešpekt a úctu,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

„Koaličná dohoda hovorí, že vláda má troch podpredsedov, my máme štyroch, dvaja sú z Hlasu, hej? Takže tá otázka je trošku komplexnejšia,“ upozorňuje Taraba.

SNS aj Hlas chcú otázku predsedu parlamentu vyriešiť do septembrovej schôdze parlamentu, ktorá sa začne o dva týždne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko