Na hlavný obsah

NR SR by mala riešiť skutočné problémy, nie banálne, apeluje prezident Pellegrini

Koalícia má tiež vyriešiť voľbu predsedu NR SR.

NR SR by mala riešiť skutočné problémy, nie banálne, apeluje prezident Pellegrini
Prezident SR Peter Pellegrini. Foto: STVR

Prezident SR Peter Pellegrini apeloval na poslancov a poslankyne NR SR, aby riešili „skutočné problémy“, nie banálne. Uviedol to po stretnutí s podpredsedom parlamentu dočasne povereným jeho vedením Petrom Žigom (Hlas-SD).

„Slovenská republika má pred sebou závažnejšie problémy. V oblasti hospodárstva, ekonomiky, sociálnych vecí, zdravotníctva, školstva, to sú všetko výzvy, kde občania SR očakávajú od vlády aj od parlamentu skutočné riešenia,“ povedal na pondelkovej (26. 8.) tlačovej besede.

Vyzval NR SR, aby sa politická diskusia vrátila k „podstate veci“, „okrem nevyhnutných politických súbojov a súperení“.

Prezident Pellegrini zároveň avizoval, že v blízkom období vystúpi v Národnej rade SR so správou o stave republiky. Uviedol tiež, že sa chce vrátiť k tradícii stretnutí troch najvyšších ústavných činiteľov, kde by riešili aktuálne spoločenské problémy.

Voľba nového predsedu NR SR

Hlava štátu vyzvala koalíciu, aby našla konsenzus vo veci voľby nového predsedu alebo predsedníčky národnej rady.

„Koalícia musí nájsť spôsob riešenia tohto problému, aby sme v nasledujúcich, podľa mňa náročných časoch, fungovali pri obsadení všetkých troch najvyšších ústavných funkcií,“ povedal Pellegrini.

Parlament podľa jeho slov plnohodnotne vykonáva svoju funkciu aj teraz, „ale pre vyslanie signálu stability a schopnosti koalície nachádzať konsenzus by bolo dobré vyriešiť aj túto personálnu otázku,“ doplnil.

„Ak je politické napätie, tak treba jednoducho hľadať rozuzlenie tohto problému a neodkladať ho na neurčito, pretože to neprospieva k stabilite, a myslím si, že vládna koalícia musí byť schopná nájsť spôsob riešenia tejto situácie,“ vyhlásil prezident.

Podotkol, že rešpektuje výsledky parlamentných volieb a nebude do procesu zasahovať ani naznačovať, ako by mal vyzerať výsledok.

Pozrite si celý záznam TK Petra Pellegriniho a Petra Žigu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko