Na hlavný obsah

O post predsedu ŠTS sa uchádzajú dvaja kandidáti: Komisia odporučila sudcu Trubana, ktorého odsúdil disciplinárny senát

Teraz je na ministrovi spravodlivosti, aby vybral jedného.

O post predsedu ŠTS sa uchádzajú dvaja kandidáti: Komisia odporučila sudcu Trubana, ktorého odsúdil disciplinárny senát
Sudca Michal Truban Foto: STVR

O pozíciu predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) majú záujem dvaja kandidáti. Počas stredajšieho (21. 8.) vypočutia na ministerstve spravodlivosti jeden z kandidátov obvinil svojich kolegov a políciu, že spolupracovali mimo rámcov zákona. Navrhuje ich za to potrestať.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) bude menovať nového predsedu ŠTS. O funkciu má záujem doterajší podpredseda súdu Igor Králik a sudca Michal Truban.

Kandidáti mali približne päťdesiat minút, aby oboznámili komisiu s ich predstavou riadenia súdu.

Vypočutie kandidátov na post predsedu ŠTS sa v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Trestanie konkrétnych sudcov

Sudca Michal Truban chce okrem bežnej prevádzky bojovať proti diskriminácii a trestať konkrétnych sudcov, ktorí si podľa jeho slov, nevykonávajú svoje povinnosti.

„Vyvodiť opatrenia voči konkrétnym sudcom a zamestnancom za neplnenia svojich povinností, ktoré sa do súčasnej doby zo strany doterajšieho vedenia súdu ignorovali,“ povedal na vypočutí sudca Truban.

Dekan právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda sa kandidátov pýtal na takzvané manipulácie v súdnych konaniach. Príklad však neuviedol.

„Ja pochybujem, že na našom súde je možná. Neviem si to predstaviť ani v minulosti, či by bola možná. Ale konkrétne na našom súde to vylučujem,“ povedal podpredseda ŠTS Igor Králik.

„Vo verejnom priestore rezonuje tento zásadný problém, pretože policajti si sudcov vyberajú. Minimálne to vyplýva z toho čo bolo medializované v súvislosti s tými informáciami, ktoré tu sú z odposluchov kancelárií, príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry,“ uviedol Truban.

Zatajenie možného konfliktu záujmov

Sudcu Michala Trubana minulý rok odsúdil disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu SR za to, že zatajil možný konflikt záujmov v kauze Dobytkár. Išlo o prepustenie z väzby známeho nitrianskeho oligarchu Norberta Bödöra.

„Nesplnil povinnosť sudcu a dopustil sa správania, ktoré vzbudzuje oprávnené pochybnosti o nezávislosti a nestrannosti sudcu pri rozhodovaní,“ vysvetlil bývalý predseda ŠTS Ján Hrubala.

„Necítim sa byť vinný zo spáchania disciplinárneho previnenia, ktoré mi je kladené za vinu,“ reagoval Truban.

Päťčlenná výberová komisia dala štyri hlasy sudcovi Michalovi Trubanovi a jeden hlas Igorovi Králikovi. Teraz je na ministrovi spravodlivosti, aby vybral jedného z kandidátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko