Na hlavný obsah

O vegánoch a paleodiéte už zrejme počuli všetci, na vzostupe je však nový trend. Čo jedia entovegáni?

Entovegánov pribúda najmä v Spojenom kráľovstve.

O vegánoch a paleodiéte už zrejme počuli všetci, na vzostupe je však nový trend. Čo jedia entovegáni?
Čo jedia entovegáni? Foto: Unsplash

Vegáni, vegetariáni, vyznávači paleo-stravy či jedálniček zložený výlučne z mäsa. Možno ste sa stretli s rôznymi stravovacími návykmi, no počuli ste už o entovegánoch? V Spojenom kráľovstve práve entovegáni vraj pribúdajú čoraz viac.

Entovegáni sú ľudia, ktorí hľadajú náhradný a trvalo udržateľný zdroj bielkovín. A našli ho v hmyze. Niektorí vedci totiž tvrdia, že hmyz je skvelým zdrojom bielkovín, jedenie hmyzu považujú za etickejšie než konzumáciu mäsa. Uvarený hmyz navyše vraj chudí ako hovädzie alebo jahňacie mäso.

Kto je entovegán vysvetlila v relácii Dobré ráno, Slovensko v Rádiu Slovensko redaktorka Soňa Hagarová:

Na trend zareagovali aj šéfkuchári

Na viacerých miestach, vrátane Londýna už sa myšlienky chopili aj šéfkuchári v reštauráciách. Zákazníci si môžu dať napríklad svrčkové guľky, šaláty s vraj delikatesou – marockými kobylkami. Alebo dusený hmyz a la hovädzina.

Jedno bistro dokonca apeluje na svedomie zákazníkov ceduľou oznamujúcou, že ak sa rozhodnú pre hmyzie menu namiesto mäsového, ušetria zhruba 10 kilogramov uhlíkových emisií.

Podľa všetkého to na zákazníkov zabralo. Napokon obchodná sieť Sainsbury ponúka smažené svrčky už takmer šesť rokov. Podľa spotrebiteľských prieskumov v Británii si ľudia myslia, že hmyz budú bežne konzumovať už pred rokom 2030.

Ekonomické predpovede naznačujú, že vtedy by sa trh s jedlým hmyzom mohol vyšplhať na zhruba 6,5 miliardy eur ročne.

Múčne červy tiež vyzerajú ako nádejná surovina, no denník The Guardian stavia skôr na spomínané svrčky. Vraj sú výživnejšie – sušené obsahujú okolo 70 percent bielkovín, sú ľahko dostupné, nenáročné na pestovanie a vraj aj lepšie chutia.

Časť hmyzu do reštaurácií dodávajú farmári z okolia Cambridgeu, ale zaujímavým exportérom je Vietnam, a v Európe Litva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet