Na hlavný obsah

Objavilo sa nové video s odrezanou hlavou, má ísť o ukrajinského vojaka. Ukrajina začala konať

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov.

Objavilo sa nové video s odrezanou hlavou, má ísť o ukrajinského vojaka. Ukrajina začala konať
Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov. Foto: TASR/AP

Ukrajinská generálna prokuratúra oznámila, že začala vyšetrovať ďalšie podozrenia na vojnový zločin a úmyselnú vraždu. Zareagovala tak na video zo sociálnych sietí.

Na videu pravdepodobne ruský vojak – s pozmeneným hlasom a takmer úplne zahaleným tvárou – ukazuje na tyč, na ktorej je podľa jeho tvrdenia nabodnutá hlava ukrajinského vojaka. Uviedla to v sobotu (17. 8.) na svojom ruskojazyčnom webe britská stanica BBC. Ruské úrady sa k videu nevyjadrili, dodala.

„Úplne pohŕdajú normami a zásadami medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedla prokuratúra na adresu ruských vojsk, ktorá pred vyše 900 dňami vpadli na Ukrajinu na rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Stratégia zastrašovania

Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec uviedol, že sa obrátil na OSN a na Medzinárodný výbor Červeného kríža kvôli „ďalšiemu aktu porušenia medzinárodného humanitárneho práva ruskou stranou“. Rusko podľa neho používa podobné videá, aby „zastrašilo a demoralizovalo Ukrajincov“.

Ukrajinský spravodajský kanál DeepState, ktorý sa pokladá za blízky ukrajinskej armáde, uviedol, že stretnutie hlavy ukrajinskému vojakovi majú na svedomí príslušníci ruskej 155. brigády námornej pechoty.

Za miesto, kde bol zločin spáchaný, označil ukrajinský pohraničný priechod Kolotylivka na hranici s ruskou Belgorodskou oblasťou. Práve tam sa 12. augusta odohral neúspešný ukrajinský útok. Vzhľadom na to, že ruská jednotka utrpela v predchádzajúcich bojoch ťažké straty a musela byť doplnená, DeepState odhadol, že zločin spáchali „prostí Ivanovci, ktorí ešte včera boli civilistami“.

Nie je to prvý prípad

Nejde o prvý prípad svojho druhu. Napríklad tento rok v júni ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin obvinil ruské jednotky, že v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny odrezali alebo uťali hlavu ukrajinskému vojakovi, ktorú zanechali na ukrajinskom obrnenom vozidle.

„Hrozné barbarstvo“ podľa prokurátora svedčí o tom, že vojnové zločiny „nie sú ojedinelé incidenty, ale plánovaná stratégia ruského režimu“. „Prípady popráv, bitia alebo mučenia našich vojnových zajatcov, ktoré sa dostanú na verejnosť, sú len malou časťou údajov, ktoré dostávam každý deň,“ povedal vtedy ochranca ľudských práv Lubinec.

Kyjev dlhodobo obviňuje Rusko z páchania vojnových zločinov, čo Moskva popiera. Vlani v apríli sa internetom šírilo mimoriadne násilné video, na ktorom muž v uniforme s bielou páskou na ruke, ktorú na Ukrajine používa ruská invázna armáda, odrezal hlavu živému človeku v uniforme s ukrajinskými znakmi.

Na video upozornili svetové médiá, ktoré zároveň podotkli, že nemohli potvrdiť pravosť nahrávky. Ukrajinské médiá vtedy uviedli, že ruskí vojaci takto zavraždili ukrajinského vojnového zajatca. Kremeľ reagoval slovami, že video je „strašné“ a treba overiť jeho pravosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet