Na hlavný obsah

Obľúbené ovocné kapsičky vraj obsahujú plesnivé ovocie a hliník a môžu spôsobovať autizmus, tvrdí hoax

Ide však o nepravdivé tvrdenia.

Obľúbené ovocné kapsičky vraj obsahujú plesnivé ovocie a hliník a môžu spôsobovať autizmus, tvrdí hoax
Ilustračná snímka. Foto: Profimedia

Strach je obľúbeným nástrojom šíriteľov hoaxov. Do nemilosti tak tentokrát dostali obľúbený detský pokrm. Téme sme sa venovali v relácii Overovňa, ktorú spolu s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu pripravila redaktorka Dáša Omastová.

Viac ako 160-tisíc Slovákov videlo na Facebooku video, v ktorom sugestívne prezentujú ovocné pyré v takzvaných kapsičkách ako nebezpečnú potravinu. Z obalov sa vraj uvoľňuje toxický hliník, ktorý sa dostáva do tela. Aké argumenty sa vo videu uvádzajú?

V podstate žiadne. Istá Slovenka len tvrdí, že v kapsičkách sa určite nachádza aj plesnivé ovocie a že hliník v obale údajne prechádza do potravy a následne nám spôsobuje celý rad závažných ochorení, vrátane autizmu.

Medzi nepravdivé tvrdenia patrí práve zmienka o autizme, pretože vedci ešte stále s určitosťou neprišli na to, čo autizmus spôsobuje. 

Pokiaľ ide o spomínaný hliník – teda okrem toho, že jedna z kapsičiek na spomínanom videu ani len nemala obal vyrobený z hliníku – tak potravinové obaly s obsahom hliníku, alebo teda s nejakou hliníkovou vrstvou, sú úplne bežné a sú prispôsobené na to, aby mohli skladovať potraviny bez zvýšeného rizika zdravotných problémov.

Ak by sme mali používať logiku z videa, že sa im teraz budeme úmyselne vyhýbať, tak by sme sa museli rovnako vyhýbať aj iným obalom – paštétam, konzervám, plechovkám z nápojov, viečkam z jogurtov či dokonca viečkam na sklenených zaváraninových fľašiach.

Tá hliníková vrstva pritom typicky ani nie je v priamom kontakte s obsahom balenia. Je len jednou z vnútorných vrstiev obalu.

Nepravdivé je tiež tvrdenie z videa, že hliníkové obaly sú neekologické. Naopak, tieto obaly sú recyklovateľné, vďaka čomu ich vieme opätovne využiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko