Na hlavný obsah

Obyvatelia Modry by sa po dlhých rokoch mohli konečne dočkať obchvatu

Cez centrum mesta denne prechádzajú tisícky áut.

Obyvatelia Modry by sa po dlhých rokoch mohli konečne dočkať obchvatu
Mesto Modra. Foto: STVR

Bratislavský kraj pokračuje v príprave ďalších etáp cestného obchvatu regiónu Malokarpatska. Po dokončení cesty z diaľnice D1 do Chorvátskeho Grobu pred dvomi rokmi je teraz najbližším cieľom obchvat Modry. Aktuálne ministerstvo spracúva posudok vplyvu na životné prostredie, ktorý by mal byť hotový do polovice budúceho roka.

Regionálne cesty v Bratislavskom kraji patria k najvyťaženejším na celom Slovensku, denne po nich prejde aj 30-tisíc áut. Veľkým problémom je tranzitná doprava v intravilánoch miest a obcí, typickým príkladom je práve mesto Modra.

„Naše historické jadro totiž pretína dopravná tepna, ktorou je cesta druhej triedy číslo 502. Jazdia po nej denne tisícky vozidiel, častokrát ťažká nákladná doprava, a to doslova centimetre od historických pamiatok,“ vysvetlila hovorkyňa Modry Zuzana Tichá.

Malokarpatskému obchvatu sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

„Prvá fáza je už hotová, práce však pokračujú ďalej, a to nevyhnutnými administratívnymi procesmi. Najbližšie k realizácii je obchvat Modry, pričom s výstavbou by sa mohlo začať v roku 2026,“ ozrejmila hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman Habancová.

BSK už má pre tento úsek hotovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie. Realizáciou projektu sa podľa odborníkov zníži intenzita dopravy v centrálnej časti Modry až o 75 percent.

Obyvatelia sú pripravení

„Je tam vidieť, že BSK rozmýšľa do budúcnosti a rozmýšľa koncepčne. Je to veľmi dobré, že to je spravené ako komplex. Čiže nie každé mesto samostatný obchvat, samostatná akcia, ale je to premyslené vkuse,“ myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.

„Myslím si, že obyvatelia Modry po desiatkach rokov, kedy sa hovorí o výstavbe obchvatu, ale stále postavený nie je, sú mierne povedané skeptickí. Ale treba povedať, že sme z hľadiska pripravenosti my ako mesto, nikdy neboli tak blízko výstavby, ako je to práve teraz,“ dodala Tichá.

Mesto Modra je väčšinovým vlastníkom pozemkov, ktoré sú pod budúcim obchvatom, čo by malo výrazne uľahčiť prípravu budúcej výstavby obchvatu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika