Na hlavný obsah

Očkovanie proti koronavírusu fungovalo lepšie, ako sa predpokladalo. Znížilo úmrtnosť o desiatky percent

Výhody očkovanie prevyšujú jeho riziká.

Očkovanie proti koronavírusu fungovalo lepšie, ako sa predpokladalo. Znížilo úmrtnosť o desiatky percent
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Očkovanie proti covidu fungovalo lepšie, ako sa predpokladalo. Vo väčšine európskych krajín znížilo úmrtnosť o 59 percent. Štúdiu, ktorá priniesla tieto zistenia financovalo americké štátne Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb a jej výsledky zdieľal aj prestížny časopis Lancet.

„Pomerne rýchlo po tom, čo vakcíny prišli, sa ukázalo, že, bohužiaľ, nezabraňujú šíreniu vírusu, ale sú veľmi účinné v zabránení ťažkých priebehov a úmrtí. Tým pádom najväčší zmysel mali pre najviac ohrozené skupiny,“ priblížil virológ Slovenskej akadémie vied Boris Klempa.

Upozorňuje, že stále ide o rizikové infekčné ochorenie, napriek tomu, že záťaž pre spoločnosť už nie je taká veľká. Postupne sme si podľa neho vybudovali imunitu. „Stále však existujú rizikové skupiny, pre ktoré koronavírus môže predstavovať život ohrozujúci stav.

Očkovanie má podľa neho najväčší význam pre ľudí nad 60 rokov, ľudí s chronickými ochoreniami, ľudí, ktorí sa o nich dlhodobo starajú či personál v zdravotníctve. „Ani bežnému človeku však očkovanie neublíži. Znížia si riziko ťažkého priebehu ochorenia,“ dodal Klempa. Zdôraznil, že výhody očkovanie prevyšujú riziká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko