Na hlavný obsah

Zomrelo 140-tisíc ľudí, preživších žije už len málo. Od zhodenia atómovej bomby na Hirošimu uplynulo 79 rokov

Japonsko sa snaží svedectvá zachovať rôznymi iniciatívami.

Zomrelo 140-tisíc ľudí, preživších žije už len málo. Od zhodenia atómovej bomby na Hirošimu uplynulo 79 rokov
Pamätník venovaný obetiam atómového bombardovania v Hirošime. Foto: TASR/AP

Japonsko si pripomenulo 79 rokov od zhodenia prvej atómovej bomby na Hirošimu. Útok si vyžiadal zhruba 140-tisíc obetí. Niektorí zahynuli priamo pri výbuchu. Iní neskôr na následky ožiarenia.

O 08.15 h miestneho času sa Hirošimou rozozvučal zvon a celé mesto na minútu stíchlo. Atómovú bombu na japonské mesto Hirošima zhodili Spojené štáty počas druhej svetovej vojny.

Výročiu zhodenia atómovej bomby na Hirošimu sa v reportáži v relácii Správy :24 venovala redaktorka Klaudia Mikolášová:

Výbuch zrovnal so zemou dve tretiny mesta a zabil 70- až 80-tisíc civilistov. Desaťtisíce ďalších zomrelo neskôr na následky zranení a radiácie.

„Atómové bombardovanie pred 79 rokmi prinieslo nevídanú skazu. Tých, ktorí to prežili, už nežije veľa. Aby sme ich svedectvá odovzdali ďalšej generácii, podnikáme rôzne iniciatívy,“ uviedol guvernér japonského mesta Hirošima Hidehiko Yuzaki.

Na spomienkovú akciu každý rok prídu tisícky ľudí. Šiesty august je aj Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní, známy aj ako Deň Hirošimy.

„Poslaním Japonska, jedinej krajiny, ktorá zažila jadrovú vojnu, je pripomínať realitu atómových bombových útokov budúcim generáciám a formovať svet bez jadrových zbraní. Krajina zároveň pokračuje v presadzovaní troch nejadrových princípov,“ dodal japonský premiér Fumio Kishida.

Tri dni po útoku na Hirošimu Američania zhodili atómovú bombu aj na mesto Nagasaki. Japonsko následne kapitulovalo, čo znamenalo definitívny koniec druhej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet