Na hlavný obsah

Odborári žiadajú pre štátnych zamestnancov vyššie platy. Nepodpísali dodatky ku kolektívnym zmluvám

Aktuálne platné zmluvy sú podpísané s platnosťou do 31.8. 2024.

Odborári žiadajú pre štátnych zamestnancov vyššie platy. Nepodpísali dodatky ku kolektívnym zmluvám
Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky Monika Uhlerová. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) nepristúpi k podpisu dodatkov kolektívnych zmlúv pre verejnú a štátnu službu. Aktuálne platné kolektívne zmluvy vyššieho stupňa sú podpísané s platnosťou do 31.8. 2024.

Odborárske vedenie sa tak rozhodlo na základe nezmenenej ponuky zo strany vlády týkajúcej sa valorizácie platov a tiež po zvážení všetkých možných rizík.

Aktuálne platné kolektívne zmluvy vyššieho stupňa pre verejnú a štátnu službu sú platné do konca augusta. Po nepodpísaní nových dodatkov, tak nebudú platné od 1. septembra žiadne.

„Vláda neponúka žiadnu alternatívu valorizácie platov štátnych verejných zamestnancov pre rok 2024. Bude ešte ďalej prebiehať aj kolektívne vyjednávanie. Hlavný argument zo strany vlády je konsolidácia a neexistujúce zdroje na ďalšiu valorizáciu platov,“ hovorí šéfka KOZ Monika Uhlerová.

KOZ chce rokovať ďalej

Podľa Moniky Uhlerovej by sa nepodpísanie dodatkov nemalo nijako dotknúť zamestnancov v inštitúciách, kde sú fungujúce odbory. „Tam odborové organizácie majú vyjednané svoje takzvané podnikové alebo nižšie kolektívne zmluvy. Majú ich vyjednané až do konca roka 2024,“ hovorí.

KOZ chce rokovať ďalej. Hlavným partnerom je pre nich vláda. Reakciu k nepodpísaniu dodatkov kolektívnych zmlúv pre verejnú a štátnu službu sme z úradu vlády zatiaľ nedostali.

Oslovili sme aj ministerstvá vnútra obrany, ktoré zatiaľ tiež nestihli odpovedať. Podľa odborníkov sa nepodpísanie spomínaných dodatkov nijako nedotkne zamestnancov silových rezortov, či už sú v civilnom alebo služobnom pomere, tvrdí to aj šéfka KOZ.

Poslanec Marián Viskupič z SaS vzniknutú situáciu komentuje nasledovne: „Vláda venuje množstvo energie, zabezpečeniu beztrestnosti svojich ľudí, zabezpečeniu svojej bezpečnosti. Bohužiaľ, na druhej strane nevenuje dosť pozornosti tomu, aby sa dokázala dohodnúť so sociálnymi partnermi,“

Ďalšie rokovanie Konfederácie odborových zväzov s vládou by sa malo konať v septembri.

Téme sa v Správach venovala aj redaktorka Slovenskej televízie Emília Tóth Lengyelová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál