Na hlavný obsah

Odborníci odchytávajú po celom Slovensku komáre. Potvrdili aj prítomnosť exotických vírusov

Podľa odborníčky netreba podliehať panike.

Odborníci odchytávajú po celom Slovensku komáre. Potvrdili aj prítomnosť exotických vírusov
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) a Biomedicínskeho centra (BMC) SAV nasadili na komáre v 36 regiónoch Slovenska lapače. Odštartovali tým projekt, na základe ktorého zisťujú prítomnosť nebezpečných vírusov v ich telách. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva.

Cieľom projektu je získať údaje a prehľad o tom, v akej miere sú komáre schopné na území Slovenska prenášať exotické vírusy ako západonílska horúčka (West Nile) či Usutu na ľudí. V niekoľkých lokalitách sa vírus potvrdil.

Na snímke lapač komárov v Trnave.
Na snímke lapač komárov v Trnave.Foto: TASR/Lukáš Grinaj

„Celoslovenský monitoring spomínaných vírusov sa na Slovensku realizuje po prvýkrát. Umožnila ho nová metóda odchytu, ktorá šetrí čas aj financie. Zachytávame pri nej sliny komárov na špeciálnych kartách,“ priblížila doktorka z Virologického ústavu BMC SAV Viktória Čabanová.

„Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa prostredníctvom spomenutého monitorovania dozvedia, či sa v ich územnej pôsobnosti vyskytujú komáre infikované danými vírusmi, ktoré môžu ďalej prenášať na ľudí. Následne tak môžu upozorniť lekárov, aby pri diagnostike mysleli aj na tieto ochorenia,“ vysvetlila hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová.

Podľa Čabanovej sa vírus Usutu podarilo zachytiť v Košiciach, Dunajskej Strede, Leviciach a Svidníku. „Netreba však podliehať panike. Väčšina infekcií je bezpríznaková a vážnejšie formy sa vyskytujú len u malého percenta infikovaných,“ ubezpečila.

Situáciu netreba podceňovať

Aj keď je výskyt exotických chorôb prenášaných komármi na Slovensku zriedkavý, situáciu netreba podceňovať.

„Zmena klimatických podmienok totiž podporuje rozšírenie invazívnych druhov komárov so schopnosťou prenášať exotické ochorenia aj v krajinách s miernejším podnebím. Epidemiologická situácia sa preto v budúcnosti môže zmeniť a musíme byť pripravení zachytiť tieto ochorenia včas,” podotkla Červeňová.

Ako uvádza ÚVZ, lapače sú napustené medom a lákajú tak gravidné samičky komárov, ktoré už sali krv a majú väčšiu šancu byť infikované. Na Slovensku úrady doposiaľ evidovali tri prípady ochorenia západonílskou horúčkou, a to v rokoch 2019, 2022 a 2024.

V jednom prípade bol potvrdený prenos na území SR, v ďalšom bol prenos na území SR vyhodnotený ako pravdepodobný a v jednom prípade bol potvrdený import zo zahraničia, uviedol ÚVZ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko