Na hlavný obsah

Odkaz exministrov kultúry Martine Šimkovičovej: Odmietame vašu snahu o normalizáciu kultúry

Pod vyhlásenie sa podpísali piati bývalí šéfovia rezortu.

Odkaz exministrov kultúry Martine Šimkovičovej: Odmietame vašu snahu o normalizáciu kultúry
Zľava Marek Maďarič, Silvia Hroncová a Milan Kňažko. Foto: TASR/Martin Baumann, Jaroslav Novák a Jakub Kotian/koláž STVR

Bývalí ministri kultúry posielajú odkaz súčasnej šéfke rezortu Martine Šimkovičovej (nom. SNS) a vyjadrili podporu protestom za jej odvolanie z funkcie. „Odmietame kroky súčasnej ministerky kultúry, ktorými sa snaží znormalizovať kultúru,“ uviedli v spoločnom vyhlásení, ktoré v utorok (13. 8.) zverejnil Denník N.

Pod vyhlásenie sa podpísal Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič aj Silvia Hroncová. Podľa nich ministerka ponižuje zahraničnopolitický význam slovenskej kultúry svojimi vyjadreniami o tom, že „kultúra slovenského ľudu má byť slovenská, slovenská a žiadna iná“.

„Slovenskú kultúru sme vždy považovali za súčasť svetovej kultúry a osobitne tej európskej. Naša národná kultúra stojí na fundamentoch helénskych a židovsko-kresťanských. Aj to boli kedysi cudzie vplyvy a dnes sú súčasťou našej identity,“ priblížili exministri.

Dodali, že vlastnosťami slovenskej kultúry musí zostať otvorenosť svetu a rozmanitosť. „Nie skanzen uzavretý do seba,“ uviedli. Ministerka Šimkovičová ďalej podľa nich „degraduje odbornosť, zastrašuje jednotlivcov, manipuluje a falošne rozdeľuje spoločnosť na normálnych a nenormálnych“.

Kultúra normy vždy prekračovala

Najvyšší úradník rezortu kultúry Lukáš Machala podľa exministrov hlási „návrat k normálnosti“ a má istú predstavu o tom, ako má slovenská kultúra vyzerať. „A tú predstavu najlepšie vystihuje jeho vyhrážka, že ‚nič, čo vybočuje z normy, nebudeme podporovať‘,“ uviedli vo vyhlásení.

Kultúra v ponímaní exministrov normy vždy prekračovala. „Prirodzene sa vyvíjala, pretože je tvorivá a inovatívna, pretože musí prekvapovať, kriticky reflektovať a byť proaktívna ku konvenciám aj k moci,“ vysvetlili.

Nekompatibilní s kultúrou preto podľa nich nie sú tí ktorí v nej roky pracujú. „S kultúrou sú nekompatibilní tí, ktorí ich chcú navliecť do uniformy normalizácie,“ dodali.

Kultúru považujú za priestor slobody, pestrosti, tolerancie a spolupráce. Preto odmietajú kroky ministerky Šimkovičovej, ktorými sa ju snaží znormalizovať. Bývalí ministri tiež vyjadrili podporu protestom za odvolanie súčasnej ministerky z jej funkcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko