Na hlavný obsah

Oni skutoční nie sú, no správy, ktoré prinášajú, áno. Vo Venezuele informuje aj dvojica stvorená umelou inteligenciou

Režim ich nemôže zatknúť.

Oni skutoční nie sú, no správy, ktoré prinášajú, áno. Vo Venezuele informuje aj dvojica stvorená umelou inteligenciou
Venezuelčania protestujú proti znovuzvoleniu venezuelského prezidenta Nicolása Madura. Foto: TASR/AP

O povolebnom vývoji vo Venezuele informujú na internete aj dvaja mladí „novinári“. Ona pod menom La Chama a on El Pana.

Na rozdiel od správ, o ktorých informujú, však nie sú skutoční a autoritatívni, takže režim prezidenta Nicolása Madura ich nemôže zatknúť, ako to už urobil v prípade viac ako tisícky ľudí vrátane novinárov po prezidentských voľbách. Informovala o tom stanica BBC Mundo.

„Chceme vám povedať, že nie sme skutoční. Boli sme vytvorení umelou inteligenciou, ale obsah našich správ je skutočný, informácie sú overené, kvalitné a vytvorené novinármi,“ uviedli veci na pravú mieru La Chama a El Pan.

Správy vytvárajú novinári zo skutočných miestnych médií, ale anonymne. Ide o projekt, na ktorom sa podieľa tucet venezuelských médií a ktorý sponzoruje organizácia Connectas so sídlom v Kolumbii.

„Ide o bezprecedentný príklad novinárskej spolupráce v regióne. Umožňuje nám poskytovať overené, presné a kvalitné informácie väčšiemu počtu ľudí,“ povedal riaditeľ Connectas Carlos Eduardo Huertas.

Dianie vo Venezuele

Prezidentské voľby vo Venezuele sa konali 28. júla a deň po nich Ústredná volebná komisia vyhlásila súčasnú hlavu štátu Nicolása Madura za víťaza a zvolila ho za prezidenta na ďalšie funkčné obdobie od 10. januára.

Úplné výsledky však zatiaľ nezverejnila, čo odôvodnila hackerským útokom. Najvyšší volebný súd, rovnako ako ústredná volebná komisia lojálny vláde, minulý týždeň potvrdil Madurovo víťazstvo.

Niekoľko dní po voľbách hlavná koaličná aliancia pod vedením Maríe Coriny Machado zverejnila na internete záznamy o výsledkoch volieb z približne 83 percent volebných miestností, ktoré získali členovia komisií alebo opoziční pozorovatelia pri voľbách.

Opozičná líderka Maria Corina Machado vedie protest proti znovuzvoleniu prezidenta Nicolása Madura
Opozičná líderka Maria Corina Machado vedie protest proti znovuzvoleniu prezidenta Nicolása Madura.Foto: TASR/AP

Podľa nich vyhral voľby opozičný kandidát Edmundo González so 67 percent hlasov, zatiaľ čo Maduro získal 30 percent. Ústredná volebná komisia tvrdí, že Maduro zvíťazil s 52 percentami hlasov.

Viaceré krajiny vrátane Spojených štátov a Európskej únie vyzvali Madurov režim, aby zverejnil úplné výsledky prezidentských volieb. USA a viaceré krajiny v regióne už tiež uviedli, že veria výsledkom zverejneným opozíciou a uznávajú Gonzáleza za víťaza volieb.

Vyšetrovanie Gonzáleza a Machada

Prokuratúra začala vyšetrovanie Gonzáleza a Machada v súvislosti so zverejnením kópií výsledkov z volebných miestností, ale podľa BBC Mundo majú volební pozorovatelia z vládnych aj opozičných strán podľa venezuelských zákonov právo do nich nahliadnuť.

Čalia obvienniu zo zločinného sprisahania, uzurpácie funkcií, falšovania úradných dokumentov a hackerstva.

V prvej z deviatich videoreportáží, ktoré doteraz zverejnili v rámci operácie Retuit, denníky La Chama a El Pana uvádzajú, že pri zásahoch proti demonštrantom bolo od volieb zatknutých viac ako 1 000 ľudí a najmenej 23 ľudí zahynulo. Vykonávajú ich ozbrojené civilné skupiny nazývané colectivos, ktoré už dlho spolupracujú s políciou, a nie polícia.

Madurova vláda v polovici augusta oznámila, že polícia po voľbách zatkla 2 229 „teroristov“, ako sa uvádza v predchádzajúcej videoreportáži novinárov s umelou inteligenciou. Mimovládna organizácia Foro Penal podľa nich hovorila o 1 263 zatknutých vrátane politikov, aktivistov alebo novinárov.

„Prečo sú vládne údaje o zatýkaní vyššie?“ Pýta sa avatar La Chama. „Obhajcovia ľudských práv tvrdia, že sa tak vláda snaží zastrašiť Venezuelčanov, aby nepokračovali v protestoch.“

Tento týždeň prokuratúra oznámila vyše 2 400 zatknutí, zatiaľ čo Foro Penal uvádza takmer 1 600 zadržaných od 29. júla. Zatknutí, medzi ktorými sú aj neplnoletí. Čelia obvineniam z podnecovania násilia alebo terorizmu, za ktoré hrozí maximálny trest 30 rokov väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet