Na hlavný obsah

Vírus mpox je v Európe. Ako sa šíri? Potrebujeme očkovanie? Infektológ Sabaka zodpovedal najdôležitejšie otázky

Podľa neho nie je dôvod na paniku.

Vírus mpox je v Európe. Ako sa šíri? Potrebujeme očkovanie? Infektológ Sabaka zodpovedal najdôležitejšie otázky
Infektológ Peter Sabaka. Foto: STVR

Vírus mpox, ktorý spôsobuje ochorenie predtým známe ako opičie kiahne, je už v Európe. Podľa infektológa Petra Sabaku však nie je dôvod na paniku. Nekontrolovateľného šírenia ochorenia, ako to bolo počas pandémie COVID-19, sa podľa neho Európania nemusia obávať.

„V Európe sme mali pred dvoma rokmi väčšiu epidémiu opičích kiahní. Ochorenie sa prenášalo najmä sexuálnym stykom, tým pádom väčšina populácie bola mimo rizika,“ priblížil Sabaka. Pacientov s opičími kiahňami sme mali aj na Slovensku, väčšina z nich sa však nakazila mimo našej krajiny.

„Naozaj len veľmi málo z týchto pacientov potrebovalo hospitalizáciu alebo malo nejaké závažnejšie komplikácie,“ povedal infektológ. Opičie kiahne sú podľa jeho slov „veľmi nepríjemné ochorenie, ale len veľmi raritne vedie k závažným alebo život ohrozujúcim komplikáciám“.

Dodal, že rozhodne nehrozí situácia, ktorá by sa podobala pandémii ochorenia COVID-19. Zároveň ubezpečil, že vakcíny sú v Európe dostupné. Netreba však, aby sa teraz očkovalo čo najviac ľudí.

„Odporúča sa očkovať pacientov, ktorí majú najmä poruchy imunity. Tí by mohli byť v ohrození nákazy ovčími kiahňami a súčasne aj vo väčšom riziku ťažkého priebehu. To je ale v Európe veľmi málo pravdepodobné,“ vysvetlil Sabaka.

Opičie kiahne sa nešíria vzduchom, ale priamym kontaktom, najmä dotykom. „Momentálne je najdôležitejší spôsob ochrany nenavštevovať alebo dôkladne zvážiť návštevu krajín, kde sa eviduje veľký prenos opičích kiahní,“ priblížil infektológ. To sú najmä krajiny v Afrike.

Rozdiel medzi opičími a ovčími kiahňami

V našich zemepisných šírkach poznáme viac ovčie kiahne. Vírus, ktorý spôsobuje ovčie kiahne, je podľa infektológa úplne iný ako ten, ktorý spôsobuje opičie kiahne. „Vírus opičích kiahní je príbuzný vírusu pravých kiahní, ktorý sa už vďaka očkovaniu podarilo eradikovať a vo svete sa už nevyskytuje,“ priblížil.

Odlíšiť sa dajú najmä veľkosťou vyrážok. Pri ovčích kiahňach sú väčšinou menšie a po tele sa objavujú v rôznych štádiách. „To znamená, že sú buď len malé pupáčiky, ale aj vezikuly s vodou vnútri. Postihuje väčšinou aj pokožku vo vlasoch a sprevádza ju aj horúčkou,“ vysvetlil Sabaka.

Dodal, že ovčie kiahne sa u nás v prvom rade radia k detským ochoreniam. Po ich prekonaní vzniká doživotná imunita.

Pri opičích kiahňach sú vyrážky väčšinou väčšie a bývajú len v jednom štádiu. „Väčšinou sa nachádzajú v okolí miesta, kde sa ten vírus na kožu preniesol. Tam vzniká najväčšie postihnutie kože. Inde je postihnutie ďaleko menšie alebo vôbec,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko