Na hlavný obsah

Opozícia podala návrh na odvolanie ministerky Šimkovičovej a ministra Suska

Schôdze k odvolávaniu budú pravdepodobne v utorok.

Opozícia podala návrh na odvolanie ministerky Šimkovičovej a ministra Suska
Predstavitelia opozičných strán po podaní návrhu na odvolanie ministerky Šimkovičovej a ministra Suska. Foto: SITA/Milan Illík

Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS odovzdali podpisy na zvolanie mimoriadnych schôdzí Národnej rady (NR) SR.

Ich cieľom je vysloviť nedôveru ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS) a ministrovi spravodlivosti Borisovi Suskovi (Smer-SD). Dôvodom sú ich kroky v rezortoch.

Informovali o tom predstavitelia opozičných strán PS, SaS a KDH na piatkovej (16. 8.) tlačovej konferencii. Podľa rokovacieho poriadku NR SR má byť mimoriadna schôdza zvolaná do siedmich dní.

Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR v piatok podvečer informoval, že mimoriadne rokovanie parlamentu k návrhom na odvolanie oboch ministrov bude zvolané pravdepodobne na utorok (20. 8.) predpoludním.

Zostrih tlačovej konferencie opozičných strán PS, KDH a SaS sme priniesli v Aktuálne :24:

Šimkovičovej opozícia vyčíta okrem iného personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle (SND) a Slovenskej národnej galérii (SNG). Susko podľa opozície slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii.

Vyčítajú mu, že podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Premiér nevidí dôvod na ich odvolanie

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už deklaroval, že nevidí žiadny dôvod na odvolanie ani jedného z ministrov. Obaja podľa neho konali aj konajú v súlade so zákonom. Susko aj Šimkovičová majú jeho podporu.

Šimkovičová si stojí za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií. Susko deklaruje, že v prípade Kováčika konal podľa štandardných inštitútov právneho systému.

Ministerka kultúry vníma podanie podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na jej odvolanie ako bežnú súčasť práce opozície. Ide podľa nej o ďalší pokus opozície zamaskovať svoju neschopnosť navrhovať pragmatické riešenia.

Ministerstvo kultúry (MK) SR si naďalej plne stojí za všetkými krokmi, ktoré realizovalo v súvislosti so Slovenským národným divadlom (SND) a Slovenskou národnou galériou (SNG). Uviedla to riaditeľka odboru komunikácie MK Petra Bačinská.

Téme sme sa venovali aj vo večerných Správach, reportáž pripravil redaktor Jakub Horáček:

Ministerka si myslí, že opozícia nevie navrhovať pragmatické riešenia ku skutočným problémom, ktoré by mali byť v centre záujmu parlamentu a verejnosti. Rezort kultúry deklaruje, že svoje rozhodnutia riadne a podrobne vysvetlil verejnosti na tlačových konferenciách aj formou tlačových správ.

„Koalícia sa vyjadrila jednotne, že stojí za všetkými ministrami vlády, ministerka má aj podporu premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Martina Šimkovičová aj naďalej zostáva plne sústredená na napĺňanie cieľov, ktoré si rezort kultúry stanovil,“ priblížila Bačinská.

Politológ rekonštrukciu vlády neočakáva

Kroky opozície sú podľa politológa Univerzity Komenského v Bratislave Samuela Spáča relevantné. Povedal to v rozhovore pre Aktuálne :24.

Rekonštrukciu vlády neočakáva vzhľadom na to, že pre vládnu koalíciu je dôležitá stabilita. „Jej primárnym cieľom je vytváranie zdania stability a akékoľvek jej oslabenie koalícii skôr nepomáha,“ vysvetlil.

Aj keď prezident má možnosť vyjadriť sa a je v jeho kompetenciách zatlačiť na vládnych partnerov, aby sa pokúsili o zmier, politológ nepredpokladá, že by Peter Pellegrini v tejto veci zakročil.

„Treba brať do úvahy, že prezident vyšiel zo súčasnej vládnej koalície a nemusel by benefitovať z toho, že by sa snažil zatlačiť na vládnych partnerov a viezť ich k zmieru,“ skonštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko