Na hlavný obsah

Osobný bankrot sa netýka len dospelých, ale aj detí. Často zdedia po rodičoch dlhy

Môže za to generačná chudoba.

Osobný bankrot sa netýka len dospelých, ale aj detí. Často zdedia po rodičoch dlhy
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Možnosť osobného bankrotu využilo v prvom polroku viac ako 4 500 ľudí – teda približne rovnako ako vlani. Väčšiu časť takýchto dlžníkov tvorili podľa prevádzkovateľa úverového registra muži v produktívnom veku. Osobný bankrot využívajú aj mladší. Tento rok už stihol zbankrotovať 12-ročný chlapec či 18-ročné dievča.

Do nepriaznivej finančnej situácie so dostávajú aj deti. Podľa poradcu pre oddlžovanie môže za to generačná chudoba, ale aj to, že čoraz viac párov nie je zosobášených.

„V prípade párov, ktoré nie sú zosobášené, podľa občianskeho zákonníka a dedičského nastavenia na Slovensku prioritne dedia všetky majetky, ale aj dlhy deti,“ uviedol vedúci kancelárie Centra právnej pomoci Rimavská Sobota Pavel Koniar.

Osobným bankrotom sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Boris Novotňák:

O osobný bankrot môže požiadať ktokoľvek bez ohľadu na výšku dlhu. Podmienkou je, že musí preukázať, že nemá dostatok peňazí na zaplatenie dlhu.

„V tom prípade sa dlžníkov majetok predáva a výťažok z predaja jeho majetku sa použije na úhradu jeho záväzkov. A po prejdení si týmto procesom, speňažení majetku a vyrovnaní čo najväčšieho množstva záväzkov, ostáva nanovo s čistím štítom,“ ozrejmil advokát Martin Antal.

Dlžníkovi v prípade takéhoto typu osobného bankrotu zostane jeho nehnuteľnosť. Tá je pred dôsledkami konkurzu chránená. Osobný bankrot tiež môže slúžiť na ochranu pred veriteľmi, a umožní dlžníkom svoj dlh postupne splácať. Zástupca inkasných spoločnosti však tvrdí, že súdy nedostatočne skúmajú majetkové pomery dlžníkov.

Niektorých dlhov sa nezbavíte

„Zo štatistiky našej spoločnosti vyplýva, že cca niekde medzi 25 až 30 percent oddlžených dlžníkov je takých, ktorí by dokázali svoje dlžoby splácať,“ vysvetlil viceprezident Asociácie slovenských inkasných spoločností Pavol Jakubov.

Ak si veriteľ myslí, že dlžník má na splácanie peniaze, môže sa odvolať. Právnik tiež argumentuje, že cieľom oddlženia nie je dlžníka finančne zruinovať. Pripomína, že sú aj také dlhy, ktorých sa nemožno zbaviť.

„Existujú pohľadávky, ktoré tomuto konaniu nepodliehajú. Čo je napríklad pohľadávka na výživné, tých sa nedá zbaviť ani osobným bankrotom,“ priblížil Antal.

Osobný bankrot nie je zadarmo. Pred jeho začiatkom musí dlžník zložiť približne 700 eur na poplatkoch. Viacerí ľudia majú tiež problém vypísať tlačivá, a tak začať proces oddlženia.

„Človeka odkonzultujeme, poradíme mu, nasmerujeme ho. A v priemere niekedy rok, rok aj pol trvá, kým sa vráti naspäť s vyplnenými tlačivami aj s podkladmi, ktoré treba,“ uzavrel Koniar.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika