Na hlavný obsah

Otázka nového predsedu parlamentu zatiaľ nie je vyriešená, vyhlásil premiér po stretnutí s prezidentom

Agenda podľa R. Fica nie je pripravená.

Otázka nového predsedu parlamentu zatiaľ nie je vyriešená, vyhlásil premiér po stretnutí s prezidentom
Vpravo prezident Peter Pellegrini, vľavo premiér Robert Fico. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Agenda nového predsedu Národnej rady (NR) SR nie je tak pripravená, aby mohla ísť na rokovanie parlamentu. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s prezidentom SR Petrom Pellegrinim.

„Tu musia rozhodujúcu úlohu zohrať dve strany, a to Hlas-SD a SNS. Ja pomáham ako môžem v dohode, pretože potrebujeme zastabilizovať aj túto druhú najvýznamnejšiu ústavnú funkciu v štáte,“ povedal Fico na utorkovej (27. 8.) tlačovej konferencii.

Prezident Pellegrini informoval, že traja najvyšší ústavní činitelia podpíšu 1. septembra spoločné vyhlásenie o smerovaní zahraničnej politiky Slovenska. Urobia tak v historickej budove Národnej rady (NR) SR.

V dokumente deklarujú, „kde Slovensko patrí, akú zahraničnú politiku chce vykonávať a kde ukážeme jednotu v tomto postupe, aby neboli žiadne pochybnosti,“ priblížila hlava štátu.

Pozrite si záznam spoločného vyhlásenia premiéra a prezidenta SR po spoločnom stretnutí:

Premiér iniciatívu privítal. Skonštatoval, že bude presadzovať zahraničnú politiku, ktorá neohrozí členstvo Slovenska v dôležitých medzinárodných organizáciách ako NATO či EÚ.

Robert Fico prezidentovi predostrel kalendár iniciatív. Zahŕňa návštevu Juhokórejskej republiky, ktorá súvisí s výstavbou nového jadrového bloku elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Ďalej rokovanie na Ukrajine aj cestu do Číny či Latinskej Ameriky. S predstaviteľmi Srbska a Maďarska sa plánuje stretnúť k otázkam migrácie.

Téme sa v Správach venovala redaktorka Karolína Janičíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko