Na hlavný obsah

Ovocinári sa tešia z mimoriadne bohatej úrody. Budú ceny ovocia klesať?

Pestovateľom stúpli náklady.

Ovocinári sa tešia z mimoriadne bohatej úrody. Budú ceny ovocia klesať?
Ovocinári sa tešia s dobrej úrody jabĺk aj iného ovocia. Foto: STVR

Zatiaľ čo mrazy zničili v susednej Českej republike väčšinu jabĺk a tamojší ovocinári hlásia zlú sezónu, u nás sú stromy bohato obsypané plodmi. Niekde hlásia pestovatelia dokonca nadúrodu. Množstvo plodov viacerí nestíhajú spracovať. Prílev zákazníkov tak hlásia sušiarne a muštárne.

Hojne obsypané stromy vidíme v záhradách aj sadoch. „Je to tak, máme bohatstvo ovocia, hlavne na záhradách, v domácich samozásobiteľských jednotkách. Ovocia máme prebytok, či už hrušiek, jabĺk, sliviek na väčšine územia,“ skonštatoval ovocinár Ľudovít Vašš.

Tohtoročnej úrode ovocia sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Pani Ivana si takéto množstvo jabĺk na stromoch nepamätá. Rozhodla sa ich spracovať na mušt. „Tento rok zarodili o 70 viac ako minulý rok. Pre nás je to najprijateľnejší spôsob spracovania. Máme to počas celej zimy, nemáme vhodné priestory na skladovanie,“ uviedla.

Prílev ľudí spracovateľov ovocia teší. Po minulé roky mali problém. „Minulý rok sa neurodili jabĺčka ani u nás. Rok predtým, konkrétne v našom pásme, bolo také krupobitie že zase aj úrodu úplne zničilo, čiže treba sa tešiť vtedy, kedy je, a to je teraz,“ podotkla pracovníčka v muštárni v Moravskom Lieskovom Jana Kaanová.

A tak je v muštárni mimoriadne rušno. Proces výroby chutnej jablčnej šťavy je rýchly. „Dáme jabĺčka do takejto debne, odtiaľ násypník dvihne, jabĺčka sa umyjú, pracovníci ich vytriedia od hnilých kusov, potom to ide do prístroja, ktorý to zomelie, následne sa jabĺčka vylisujú, oddelí sa šťava od hutnej časti,“ opísala proces Jana Kaanová.

Šťava potom putuje do nádob. Buď je čerstvá, alebo pasterizovaná. Nápor záujemcov očakávajú aj pálenice.

Náklady pre mrazy stúpli

Protimrazová ochrana sa osvedčila. No niektorým ovocinárom preto stúpli náklady aj o 15 percent. Sú takí, ktorí nechali ceny za jablká rovnaké ako minulú sezónu, no niekde ich aj mierne dvihnú.

„Predpokladáme nejaký cenový nárast nejakých päť možno sedem percent. Snažíme sa to cenovo držať na tej úrovni, ktorá bola minulý rok,“ dodal predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Predseda Ovocinárskej únie SR dodáva, že okolité krajiny, ako je Poľsko, Nemecko, Česká republika, majú v porovnaní s nami nižšie úrody. V Európe sa očakáva každý rok na úrovni 12 miliónov ton jabĺk. Tento rok poklesne na osem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika